Foto: Christian Gustavsson

”Yrkesstolthet är viktigt”

Faktaruta

Namn: Sofia Berglin.

Ålder: 40.

Yrke och byrå: Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, driver enmansbyrån Eko­nomitankar.

Utbildning: Civilekonomexa­men från Umeå universitet. Controller i landstinget. Ekonomiansvarig på min­dre ägarlett bolag. EY i Ny­köping i nio år, under tiden Sofia Berglin blev godkänd på auktorisationsprovet.

Familj: Sambo, ett barn och katt.

Bor: På landet, strax utan­för Nyköping.

Fritid: Skogspromenader, slalomåkning vid huset i Idre, hus- och trädgårdsfix i Nyköping, umgås med kompisar, nyligen köpt mountainbike.

Karriärtips: Ta kommando över din tid! Lita på dig själv, dina kunskaper och erfarenheter.

16 september, 2020

Följderna av en komplicerad tid som nybliven förälder blev en ögonöpp­nare. Att äga sin tid och lägga den på rätt saker efter egen planering är de största fördelarna för Sofia Berglin som driver enmansbyrå.

2012 blev auktoriserade redovis­ningskonsulten Sofia Berglin mamma till en dotter som föddes med bukväggs­bråck, vilket ledde till långa sjukhusvistelser. Där och då kom tankarna på att omprioritera i livet. Hon återvände till jobbet på EY i Nyköping, men fick med tiden inte ihop tillvaron. 2017 sade hon upp sig för att starta enmansbyrån Ekonomitankar.

– Jag trivs bra med att jobba själv. Fördelen är att jag kan styra min ag­enda och lägga tiden på rätt saker. Jag hade redan innan en stark yr­kesstolthet, men den blir extra viktig nu. Att jag klarade kvalitetsgransk­ningen från FAR betyder mycket.

Sofia varvar arbetet på hemma­kontoret utanför Nyköping med att sitta hos kund ett par gånger i veckan, där hon bland annat gör koncernrapporteringar och bokslut.

– Jag är en social varelse och vill hyra ut mig och vara del av ett sammanhang. Samtidigt älskar jag att jobba hemma själv. Är jag fullt debiterbar 60 procent klarar jag mig egentligen, jobbar jag lite till så finns det möjlighet till en utdelning. Det blir mycket arbete under våren och mer ledigt under sommar och höst.

Nya kunder har kommit via rekom­mendationer. Och Sofia har hållit ett relativt högt timpris.

– Jag betalar för att bli granskad och sköter mina utbildningar för att kunna hålla auktorisationen aktuell. Kvalitet måste få kosta.

Utmaningen har varit att inte ha kollegor att bolla svåra frågor med. Men en redovisningsvecka i södra Spanien med FAR, efter ett halvår som egen, föll väl ut och hon lärde känna sitt nätverk, ”Málaga-gäng­et”, från olika delar av landet och där några också är egenföretagare.

– Familjen och jag har mått myck­et bättre av att jag startade eget och kunde släppa på det som tyngde mest.

Läs mer: Redovisningskonsulter och lönekonsulter – tips inför kvalitetskontrollen

Taggar: min karriär

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

 Upp