Stig Göran Nilsson

Vinnare Bästa redovisning 2015

22 november, 2016

För 51:a gången i ordningen på Finforum sammanträdde en jury för att bedöma samtliga årsredovisningar från svenska aktiebolag noterade på Nasdaq Stockholm. 

258 genomgångna luntor senare var slutligen jurymedlemmarna Nils Liliedahl, Anders Haskel, Pontus Herin och Annica Gerentz överens – och kunde därmed utkristallisera tre värdiga pristagare i tre olika kategorier.

Blommor och diplom delades således ut 22 november 2016 på Nasdaq i Stockholm. Och vinnarna är…

Vinnare Bästa redovisning 2015

Large Cap*: Castellum AB

Castellum AB. Foto: Pressbild

Castellum AB. Foto: Pressbild

”I år var det äntligen dags för fastighetsbolaget Castellum att nå ända fram till seger efter att i många år varit med i vinnardiskussionerna”

Juryn har tagit fasta på årsredovisningens helhet som beskrivs vara i ”toppklass”. Fastighetsbolagets finansiella delar, riskavsnittet, värdeförändringarna samt beskrivningarna kring fastighetsbeståndet lyfts vidare fram som särskilt utmärkta. Affärsmodell, mål och strategier är lika grundligt och tydligt redovisade som relationen till konkurrenterna. Något som ytterligare faller juryn i smaken är att Castellums årsredovisning omfattas av förvaltningsberättelsen. Tydliga budskap och okomplicerade vd-ord levereras föredömligt. En sammantaget ”utmärkt” årsredovisning som bör inspirera både branschkollegor och andra branscher – anser juryn.

* i Large Cap ingår bolag med ett marknadsvärde över 1 000 MEUR den sista december 2014

Mid Cap*: Hoist Finance AB

Hoist Finance AB. Foto: pressbild

Hoist Finance AB. Foto: Pressbild

”Redan under sitt första år som börsnoterat bolag går Hoist Finance hela vägen till en klar seger i klassen för medelstora företag”

Hoist Finance AB är ett nytt börsbolag som lyckas beskriva sin verksamhet, sina mål, strategier och sina marknader med tillhörande tillstånd och trender på ”ett mycket bra och informativt avsnitt”, skriver juryn i bedömningen. Juryn vill även uppmärksamma årsredovisningens grafik som är lika delar snygg och pedagogisk som humoristisk. Bolaget presenterar ingen hållbarhetsredovisning men upprätthåller sig i stället länge vid frågan om etik, vilket ger pluspoäng. Trots vissa minus – som en kort historik och ett mindre kvantitativt riskavsnitt – är jurymedlemmarna eniga om att Hoist Finance AB är värdiga vinnare i kategorin.

* I Mid Cap ingår bolag med ett marknadsvärde mellan 150 MEUR och 1 000 MEUR den sista december 2014

Small Cap*: Swedol AB

Swedol. Foto: Pressbild

Swedol. Foto: Pressbild

”För sex år sedan vann de som nykomlingar på börsen. Nu är Swedols årsredovisning tillbaka på toppen och vinner klassen Small Cap med bred marginal”

Det är andra gången Swedol AB tar hem priset i kategorin, senast var 2009 då bolaget var nya på börsen. Den genomarbetade årsredovisningen ger effektiv och lättförståelig information där bland annat affärsmodell, marknad, kunder, intressenter och sortiment gås igenom. Det som imponerar mest på juryn är däremot en tabell på lageromsättningshastigheten vilket är ”mycket ovanlig information”. Dessutom får hållbarhetsfrågorna en tydlig plats och beskrivs på ett föredömligt sätt. Juryn anser även att bolaget har ett av de bästa riskavsnitten av alla bolag – och är en ”mycket värdig vinnare”.

*I Small Cap ingår alla bolag med marknadsvärde upp till 150 MEUR den sista december 2014

Läs mer: Bästa redovisning 2015 – presentation

Taggar: finforum redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp