Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson. Tillsammans med skattejuristen Lena Hiort af Ornäs Leijon är hon aktuell med en ny bok i ämnet.
Eleonor Kristoffersson är till vardags professor i skatterätt på Örebro Universitet, samt gästprofessor på Linköpings universitet och Högskolan i Gävle. Hon och skattekollegan Lena Hiort af Ornäs Leijon, skattejurist och sektionschef på Skatteverkets rättsavdelning, har länge tyckt att det har saknats en övergripande bok om hela skattesystemet.
Därför har de slagit sina huvuden ihop och skrivit Skattesystemet, ett 206-sidigt verk som lanseras i januari. Vi ringer upp Eleonor Kristoffersson för att ställa några frågor.
Varför skriver ni den här boken?
– Vi ville närma oss det skatterättsliga materialet på ett sätt som är mer anpassat till den verklighet vi har i dag. Det behövs en bok som speglar hela skattesystemet, en överblick vi tycker är svår att hitta samlad annars. Det kommer exempelvis nya punktskatter hela tiden medan det i utbildningarna är mycket fokus på inkomstskatterätt. Om man däremot vill få en fördjupning i specifika delar, så kan man göra det med annan litteratur, eller med material som finns på webben som till exempel Skatteverkets rättsliga vägledning, säger Eleonor Kristoffersson.
Kan du lista de viktigaste punkterna i boken?
– Inkomstskatt, sociala avgifter, mervärdesskatt, punktskatter inklusive trafikskatter, internationella frågor och skatteförfarandet.
Vilka vänder ni er till?
– Till kursverksamhet där man ska lära sig skatterätt. Det är en lärobok, men samtidigt går det bra att fördjupa sig på egen hand. Man kan se det som en instegsbok till skatterätten. Boken kan användas av alla som i yrkes- eller privatliv kommer i kontakt med skatter och som vill ha en helhetsbild över skattesystemet.