Getty Images

Vill göra skatterätt lättillgängligt

12 januari, 2021

Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson. Tillsammans med skattejuristen Lena Hiort af Ornäs Leijon är hon aktuell med en ny bok i ämnet.

Eleonor Kristoffersson är till vardags professor i skatterätt på Örebro Universitet, samt gästprofessor på Linköpings universitet och Högskolan i Gävle. Hon och skattekollegan Lena Hiort af Ornäs Leijon, skattejurist och sektionschef på Skatteverkets rättsavdelning, har länge tyckt att det har saknats en övergripande bok om hela skattesystemet.

Därför har de slagit sina huvuden ihop och skrivit Skattesystemet, ett 206-sidigt verk som lanseras i januari. Vi ringer upp Eleonor Kristoffersson för att ställa några frågor.

Eleonor Kristoffersson och Lena Hiort af Ornäs Leijon. Foto: Peter Ahlbin, Jeanette Andersson

Varför skriver ni den här boken?
– Vi ville närma oss det skatterättsliga materialet på ett sätt som är mer anpassat till den verklighet vi har i dag. Det behövs en bok som speglar hela skattesystemet, en överblick vi tycker är svår att hitta samlad annars. Det kommer exempelvis nya punktskatter hela tiden medan det i utbildningarna är mycket fokus på inkomstskatterätt. Om man däremot vill få en fördjupning i specifika delar, så kan man göra det med annan litteratur, eller med material som finns på webben som till exempel Skatteverkets rättsliga vägledning, säger Eleonor Kristoffersson.

Kan du lista de viktigaste punkterna i boken?
– Inkomstskatt, sociala avgifter, mervärdesskatt, punktskatter inklusive trafikskatter, internationella frågor och skatteförfarandet.

Vilka vänder ni er till?
– Till kursverksamhet där man ska lära sig skatterätt. Det är en lärobok, men samtidigt går det bra att fördjupa sig på egen hand. Man kan se det som en instegsbok till skatterätten. Boken kan användas av alla som i yrkes- eller privatliv kommer i kontakt med skatter och som vill ha en helhetsbild över skattesystemet.

Taggar: skatt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp