Getty Images

Vill göra skatterätt lättillgängligt

12 januari, 2021

Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson. Tillsammans med skattejuristen Lena Hiort af Ornäs Leijon är hon aktuell med en ny bok i ämnet.

Eleonor Kristoffersson är till vardags professor i skatterätt på Örebro Universitet, samt gästprofessor på Linköpings universitet och Högskolan i Gävle. Hon och skattekollegan Lena Hiort af Ornäs Leijon, skattejurist och sektionschef på Skatteverkets rättsavdelning, har länge tyckt att det har saknats en övergripande bok om hela skattesystemet.

Därför har de slagit sina huvuden ihop och skrivit Skattesystemet, ett 206-sidigt verk som lanseras i januari. Vi ringer upp Eleonor Kristoffersson för att ställa några frågor.

Eleonor Kristoffersson och Lena Hiort af Ornäs Leijon. Foto: Peter Ahlbin, Jeanette Andersson

Varför skriver ni den här boken?
– Vi ville närma oss det skatterättsliga materialet på ett sätt som är mer anpassat till den verklighet vi har i dag. Det behövs en bok som speglar hela skattesystemet, en överblick vi tycker är svår att hitta samlad annars. Det kommer exempelvis nya punktskatter hela tiden medan det i utbildningarna är mycket fokus på inkomstskatterätt. Om man däremot vill få en fördjupning i specifika delar, så kan man göra det med annan litteratur, eller med material som finns på webben som till exempel Skatteverkets rättsliga vägledning, säger Eleonor Kristoffersson.

Kan du lista de viktigaste punkterna i boken?
– Inkomstskatt, sociala avgifter, mervärdesskatt, punktskatter inklusive trafikskatter, internationella frågor och skatteförfarandet.

Vilka vänder ni er till?
– Till kursverksamhet där man ska lära sig skatterätt. Det är en lärobok, men samtidigt går det bra att fördjupa sig på egen hand. Man kan se det som en instegsbok till skatterätten. Boken kan användas av alla som i yrkes- eller privatliv kommer i kontakt med skatter och som vill ha en helhetsbild över skattesystemet.

Taggar: skatt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp