Foto: Mats Rimér

Victoria Silvstedt: ”Pappa har gett mig ekonomiska råd under hela min karriär”

5 juli, 2017

Flärd, glamour och valutaspekulationer i all ära. Men vore det inte för pappas ekonomiska råd hade livet som jetsetdrottning tagit slut för länge sedan för Victoria Silvstedt.

På senare år har den forna modellen Victoria Silvstedt gjort sig känd som investeringsproffs och valutaspekulant. När Danske Bank under Almedalsveckan bjöd in till seminarium om vikten av långsiktigt sparande var hon en av huvudtalarna.

Från scenen hyllade hon flera gånger pappa Bo Silvstedt, ekonom och konsult inom bland annat redovisning, bokföring samt finansiell rådgivning, som alltid har uppmuntrat henne att tänka på att ha en långsiktig plan.

– Pappa har gett mig ekonomiska råd under hela min karriär. När jag växte upp sa han alltid: ”Du måste lägga undan en liten del av din veckopeng”. Om jag pluggade och fick bra betyg eller om det gick bra i en skidtävling så skulle jag få en extra veckopeng. Han pushade på och var disciplinerad. Det har hjälpt mig i min karriär och ute i världen då jag lämnade Sverige när jag var 18 år, säger Victoria Silvstedt till Balans.

Läs mer: 3 smarta spartips till företagare

Victoria Silvstedt på scen under Almedalsveckan 2017. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

I början av yrkeslivet som modell var det däremot en utmaning att låta bli att sätta sprätt på pengarna. Den unga svenskan befann sig i Los Angeles, föräldrarna hemma i Bollnäs.

– Jag tjänade ihop pengarna och brände dem på en gång. Man får ju sådana ”crazy crises” när man är ung. Jag levde verkligen i nuet. För de första pengarna jag tjänade köpte jag exklusiva bilar och bjöd mina kompisar och min familj på lyxsemester till Hawaii i första klass.

– Hade jag inte haft pappa bakom mig så hade det blivit ”all the way”. Men jag lärde mig av det. Pappa kom över till Los Angeles och sa att jag inte kunde fortsätta slösa på det där sättet. Han hjälpte mig att öppna sparkonto, berättar hon.

Läs mer: Patrick Grimlunds bästa spartips till småföretagare

Sedan dess har Victoria Silvstedt förvisso råkat ut för några törnar. En ohederlig ekonomisk rådgivare och en bankkrasch senare var stora delar av de säkrade finanserna borta. 2008 bestämde hon sig för att ta kontroll över de pengar hon inte hade förlorat. Numera startar hon dagen med rutinen att följa marknaden.

– Jag kollar den asiatiska marknaden så fort den öppnar, sedan europeiska, sedan USA. Ungefär 80 procent investerar jag snabbt och i säkra fonder. Sedan leker jag med de övriga 20 procenten.

Pappa Bo Silvstedts rådgivning och stöd kan hon dock inte vara utan.

– När jag gör ett jobb är det pappa som ordnar med fakturorna. Han är nästan som min egna ”redovisare”, han har koll på allt. Så han är fortfarande viktig i mitt liv.

Taggar: Almedalen rådgivning redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Far Online

Ny HD-dom om mutbrott – var går gränsen?

1 april, 2020 HD har avgjort ett uppmärksammat mål om mutor. IMM samt auktoriserade revisorn Helena Adrian kommenterar.

Välj livsstil – sedan jobb

31 mars, 2020 Roger Zinders har inte låtit jobbet styra hur han lever eller var han bor.

REDO för delat ledarskap

30 mars, 2020 Arbetar nästan helt digitalt och har vuxit från tre till fjorton personer på tre år.

Tillfällig lag ska underlätta bolagsstämmor

26 mars, 2020 Regeringen agerar nu för att bolags- och föreningsstämmor ska kunna genomföras.

Revisorsprovet i maj skjuts fram

25 mars, 2020 Vårens revisorsexamen senareläggs till 18-19 augusti 2020. Det meddelade RI i dag.

Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

24 mars, 2020 Införandet av rapporteringsplikt för skatterådgivare kan skjutas fram på grund av coronaepidemin.

 Upp