Foto: Getty Images

”Vi skapar en ny ägarmodell”

10 januari, 2019

Det är inte bara PwC och KPMG som valt att sälja av sina redovisningsdelar till tiskkapitalbolag. I mars 2018 skakade ytterligare en storaffär branschen.

LRF Konsult meddelade i mars 2018 att de ”efter noggrann utvärdering” bestämt sig för att sälja 75 procent av LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor.

– Vi är mycket nöjda med att ha hittat en kraftfull ägarpartner i Altor. Vi skapar en ny ägarmodell som ger LRF Konsult kunnande och resurser för att kunna växa och vara Sveriges bästa rådgivningsföretag för småföretagare. Samtidigt är vi kvar som långsiktig ägare med en betydande andel, sa Anders Källström, vd LRF, då.

Anders Källström. Foto: LRF

Att LRF valt att inte sälja hela LRF Konsult till Altor, utan behålla 25 procent själv, var en önskan från båda parter. LRFs ordförande Palle Borg­ström, konstaterade också i samband med en presskonferens om försälj­ningen att det naturligtvis fanns en fi­nansiell uppsida för LRF att vara kvar som långsiktig minoritetsägare.

Majoritetsägaren Altor harfyra fonder som hittills investerat mer än 3,8 miljarder euro i fler än 40 företag. Investeringar har gjorts i mellanstora nordiska företag med fokus på värdeökning genom tillväxt och operationella förbättringar.

LRF Konsult har drygt 1 400 anställda och 130 kontor över hela landet. Genom uppköpet fick LRF Konsults styrelse en ny ordförande i Klas Johansson, partner på Altor, medan Katarina Klingspor fortsatte som vd för verksamheten.

Fyra månader efter köpet avslöjade LRF Konsult och Altor i en intervju med Realtid att de inom ett och ett halvt år, alltså senast årsskiftet 2019/2020, ska ha lanserat sitt nya varumärke. Varu­märket ska spegla både förankringen i de gröna näringarna och de nya urbana entreprenörerna.

Läs mer: Riskkapitalets intåg – håller kartan på att ritas om?

Läs mer: Därför får LRF Konsult ny majoritetsägare

Läs mer: ”Vi vill bygga en ny yrkesstolthet”

Text: Erika Andersson

redaktionen@tidningenbalans.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Fika med Martin Hammarström: ”Fokuserar på affärerna, vinnare och förlorare”

11 juni, 2019 Revisionsvärlden har på tre år lyckats bli en etablerad nyhetskälla i revisions- och redovisningsbranschen.

”Komplex skatt lockade”

10 juni, 2019 Flexibelt jobb präglat av ständiga förändringar. Så beskri­ver Jörgen Graner på KPMG sitt arbete.

Högt i tak och låg prestige

7 juni, 2019 Balans hälsar på PrimeQ i Stockholm som erbjuder personalen största möjliga flexibilitet.

Timkravet för revisorer avskaffas

29 maj, 2019 I stället för att räkna timmar ska RI titta närmare på utbildning och erfarenhet.

Patrik Anderbro ny vd för KPMG

28 maj, 2019 Auktoriserade revisorn Patrik Anderbro blir ny vd för KPMG i Sverige.

Hur ska digitala tjänster beskattas?

27 maj, 2019 Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR, kommenterar angående International Fiscal Associations konferens.

 Upp