Foto: Getty Images

”Vi skapar en ny ägarmodell”

10 januari, 2019

Det är inte bara PwC och KPMG som valt att sälja av sina redovisningsdelar till tiskkapitalbolag. I mars 2018 skakade ytterligare en storaffär branschen.

LRF Konsult meddelade i mars 2018 att de ”efter noggrann utvärdering” bestämt sig för att sälja 75 procent av LRF Konsult till riskkapitalbolaget Altor.

– Vi är mycket nöjda med att ha hittat en kraftfull ägarpartner i Altor. Vi skapar en ny ägarmodell som ger LRF Konsult kunnande och resurser för att kunna växa och vara Sveriges bästa rådgivningsföretag för småföretagare. Samtidigt är vi kvar som långsiktig ägare med en betydande andel, sa Anders Källström, vd LRF, då.

Anders Källström. Foto: LRF

Att LRF valt att inte sälja hela LRF Konsult till Altor, utan behålla 25 procent själv, var en önskan från båda parter. LRFs ordförande Palle Borg­ström, konstaterade också i samband med en presskonferens om försälj­ningen att det naturligtvis fanns en fi­nansiell uppsida för LRF att vara kvar som långsiktig minoritetsägare.

Majoritetsägaren Altor harfyra fonder som hittills investerat mer än 3,8 miljarder euro i fler än 40 företag. Investeringar har gjorts i mellanstora nordiska företag med fokus på värdeökning genom tillväxt och operationella förbättringar.

LRF Konsult har drygt 1 400 anställda och 130 kontor över hela landet. Genom uppköpet fick LRF Konsults styrelse en ny ordförande i Klas Johansson, partner på Altor, medan Katarina Klingspor fortsatte som vd för verksamheten.

Fyra månader efter köpet avslöjade LRF Konsult och Altor i en intervju med Realtid att de inom ett och ett halvt år, alltså senast årsskiftet 2019/2020, ska ha lanserat sitt nya varumärke. Varu­märket ska spegla både förankringen i de gröna näringarna och de nya urbana entreprenörerna.

Läs mer: Riskkapitalets intåg – håller kartan på att ritas om?

Läs mer: Därför får LRF Konsult ny majoritetsägare

Läs mer: ”Vi vill bygga en ny yrkesstolthet”

Text: Erika Andersson

redaktionen@tidningenbalans.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Pernilla Lundqvist ny krönikör i Balans

22 mars, 2019 Ordförande för FAR:s policygrupp för redovisning Pernilla Lundqvist fattar pennan.

”Jag klarade provet!”

21 mars, 2019 För att öka chanserna att klara redovisningskonsultexamen bad Josefin Emitslöf om många olika arbetsuppgifter.

Månadens medlem: Jannike Gellerstam

20 mars, 2019 Jannike Gellerstam är auktoriserad revisor på Frejs, jobbar med generationsskiften och brinner för konsultationer med kunderna.

Bolagsverket: Revisorer – lämna in årsredovisningen digitalt!

19 mars, 2019 Obligatorium: Det gäller för digital inlämning av årsredovisning för aktiebolag som följer K2 och K3.

Det här innebär de nya utbildningskraven för dig och din byrå

15 mars, 2019 De nya reglerna om utbildning för revisorer ställer krav på byråerna.

Företag bättre på att upplysa om mångfald – men än finns kvar att göra

13 mars, 2019 Tack vare lagkravet på upplysningar om mångfald har bolagens rapportering blivit bättre.

 Upp