Foto: Getty Images

”Vi hjälper nyanlända på deras språk”

11 februari, 2019

På Lots Ekonomi i Borås finns en Mångfaldsgrupp som hjälper nyanlända att starta företag – på deras språk.

I slutet av 2016 startade Lots Ekonomi (som nyligen har bytt namn från Helgusgruppen Revisionsbyrå) en liten avdelning på fem-sex personer som de döpte till Mångfalds­gruppen, ämnad att täcka behovet att hjälpa kunder som var nya i Sverige och ovana vid det svenska språket.

– Vi ger nyanlända i Borås hjälp så att de kommer in i det svenska samhället och gör rätt med bokföringen direkt. Många nyanlända startar upp egen verksamhet och har missat många av för­pliktelserna som ingår i att ha eget företag. Vi ger rådgivning så att de ska få en bättre start, berättar Mohamad Ajami, redovisningskonsult i Lots Ekonomi och engagerad i Mångfalds­gruppen.

Läs mer: ”Vi är en bro mellan företag och nyanlända”

Mohamad Ajami. Foto: Lost Ekonomi

Bland annat har gruppen gett ut en broschyr på flera olika språk; svenska, engelska, arabiska och per­siska, i samarbete med en byrå som har intervjuat en del av kunderna.

– Vid uppstarten får kunderna några rådgivningstillfällen som är kostnadsfria. Och vi följer dem noga så att det blir rätt. För många är skattesystemet i Sverige främmande. Vissa kommer från länder där skatt knappt existerar, och om det existe­rar korrumperas det bort. Det vi gör är att försöka förklara skattesystemet på ett enkelt sätt på de nyanländas språk, förklarar Mohamad Ajami.

Typiska affärsverksamheter bland kunderna är restauranger, städfirmor, bilverkstäder och livsmedelsbutiker. Trots att för­frågningar kommer från annat håll, har Mångfaldsgruppen valt att arbeta lokalt.

– Det jobb som vi har gjort är tack­samt. Vi har eliminerat en massa missförstånd, så att de nyanlända egenföretagarna förstår bakgrunden till skattesystemet och varför de ska betala skatt. Vi har faktiskt inspirerat andra kontor inom vår koncern att göra likadant och sådana diskussio­ner förs nu, säger Mohamad Ajami.

Läs mer: Från nyanländ till Big 4

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Flyttad redovisning av momsen skapar ny oro bland löne- och redovisningskonsulter

14 februari, 2019 Nytt bakslag för många konsulter. 1 mars ändras sättet att redovisa momsen på Skatteverkets webb.

”Därför behövs en HQ-kommission”

14 februari, 2019 Carl Svernlöv om HQ-affären: ”Den centrala frågan är om FI verkligen hade fog för återkallelsen.”

NRF i Stockholm – hetaste frågorna 2019

13 februari, 2019 Under onsdagen träffas Nordiska Revisorsförbundet (NRF) för att komma överens om vägen framåt.

Skatteverket efter kritiken: ”Önskemålen finns på vår prioriterade lista”

13 februari, 2019 Nu ska Skatteverket se över vad som behöver ändras i AGI-systemet.

Skatteverkets system för AGI ger konsulterna extraarbete

13 februari, 2019 Redovisningskonsulter och lönekonsulter har stött på problem när de använt Skatteverkets nya tjänst AGI.

Redovisningskonsulten som blev ekonomichef

12 februari, 2019 Ann-Sofie Kjellberg, tidigare auktoriserad redovisningskonsult på PwC/Aspia och FAR-aktiv, kan titulera sig ny ekonomichef på Mazars. 

 Upp