iStock

VD fick aktier värda tio miljoner – skattefritt

10 december, 2016

Föräldrarna gav sonen, tillika vd i bolaget, aktier värda tio miljoner kronor. Ersättning för utfört arbete ansåg Skatteverket. Nej, säger Högsta förvaltningsdomstolen. Överlåtelsen ska ses som skattefri gåva.

Normalt är en gåva skattefri, men vad gäller om gåvan till exempel är aktier som ges till verksamma barn i ett bolag?

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har tittat närmare på frågan. I det aktuella fallet har föräldrarna, som var majoritetsägare i bolaget, gett aktier till sina barn.

Ett av barnen var verksam som vd i bolaget med en månadslön på 130 000 kronor. Han fick tio procent av aktierna i bolaget, till ett värde av tio miljoner kronor. Föräldrarna överlät samtidigt ytterligare 15 procent av aktierna fördelat lika mellan sina tre barn. De två övriga barnen var också verksamma i bolaget, men inte i samma omfattning som vd:n. Överlåtelsen var en del i ett planerat generationsskifte.

I ansökan om förhandsbesked gällde frågan om den aktiepost på tio procent som skulle ges till barnet som även var vd, skulle ses som inkomstskattefri gåva eller som inkomstskattepliktig ersättning för arbete.

Skatterättsnämnden ansåg att överlåtelsen var en skattefri gåva, men beslutet överklagades av Skatteverket till HFD. Nu har alltså HFD gått på Skatterättsnämndens linje och konstaterar att aktiegåvan var skattefri.

Läs mer: Högsta förvaltningsdomstolen 1880-16

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Skatteverket

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

  Juryns bästa tips: Så vinner ni Årets framtidsbyrå 2021

  28 april, 2021 Hur kan den framtidsorienterade byrån charma juryn till Årets framtidsbyrå? Antti J. Niemi tipsar.

   Upp