Katja Ragnstam

Vår byrå: Guiden till framtiden

6 oktober, 2017

Med den stora byråns kompetens men med den lokala förankringen leder Guide Revision sina kunder in i den digitala framtiden.

Det är en svår balansgång, men Guide Revision känner sig trygga med att de är på rätt väg. Omställningen från att ha jobbat med papper och pärmar till att hjälpa kunderna att bli digitala är stor.

– Jag upplever att man har pratat om digitalisering och affärsmodeller i mer än femton år utan att det egentligen hänt så mycket. Det är först på senare tid det har tagit fart. Det är spännande och nu måste vi gå från ord till handling, säger Stefan Freij, auktoriserad revisor och delägare i Guide Revision.

Och det är precis det som Guide Revision har valt att göra. I våras bestämde de sig för att ta steget in det nya affärslandskapet med hjälp av FAR:s handlingsplan för byråutveckling. Stefan Freij och hans kollegor har noga följt vad som händer i omvärlden och tagit del av både Rob Nixons tankar kring branschens utmaningar och läst FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden.

Guide Revision i Alingsås Guide Revision går från ord till handling och tar steget in i det digitala affärslandskapet. Foto: Katja Ragnstam

– Det finns ju lite olika alternativ, men för vår del var FAR:s handlingsplan för byråutveckling den som låg närmast. I och med att FAR är en branschorganisation med medlemmarnas bästa för ögonen känns det som om det inte finns några baktankar med utbildningen annat än att det ska bli så bra som möjligt för oss, säger Stefan Freij.

– Vi har precis börjat digitalisera oss själva, och innan det är gjort fullt ut är det så klart svårt att få med kunderna helt på banan. Vissa jublar och andra är lite mer skeptiska. Vår målsättning är ändå att alla bokslut ska vara digitala 31 december 2017, säger Anna Ohlsson, auktoriserad redovisningskonsult och även hon delägare i byrån.

Guide Revision jobbar mycket internt med att låta dem som är mest intresserade fungera som ambassadörer gentemot sina kollegor. Precis som på alla arbetsplatser är några mer intresserade än andra av att ligga i framkant – och genom att dra nytta av dessa får man med sig hela byrån.

– Vi känner att vi kommer att kunna spara mycket tid när vi fått allt på plats och har fått till riktigt bra rutiner för hur vi ska jobba, säger Anna Ohlsson.

Omställningen för Guide Revision handlar i grund och botten om att överleva. Foto: Katja Ragnstam

För Guide Revision som har kontor både i Alingsås och Lerum, och där de anställda dessutom jobbar både hemifrån och ute hos kund, innebär digitaliseringen stora fördelar. Till exempel slipper de anställda att rent fysiskt släpa med sig alla pärmar.

– Vi tittar just nu på våra rutiner kring scanning och ser klara fördelar med att alla kommer att kunna sitta var som helst och jobba. Genom att hitta lösningar med bärbara scanners och kanske en möjlighet att ha med sig en extra skärm kommer arbetet att bli riktigt smidigt, säger Anna Ohlsson.

Förändringen som Guide Revision, och hela branschen, genomgår just nu påverkar allt. Även ledarskapet. Stefan Freij konstaterar att det är viktigt att ha en gemensam målbild och att vara tydlig med hur man ska arbeta på kontoret.

– Samtidigt gäller det att vara smidig eftersom en del tycker att förändringar är jobbigare än andra. Vi jobbar hela tiden med frågorna och pratar mycket om det som sker. Omställningen handlar i grund och botten om den egna överlevnaden. Om vi ska kunna vara med och konkurrera i framtiden måste vi ställa om, säger Stefan Freij och tillägger:

– Att det dessutom är bra för miljön är ju en klar bonus. Sedan vi började digitalisera har vi sparat mycket i både papper och transporter.

Texten är en förkortad version av reportaget Guiden till framtiden, i Balans nr 8, 2017.

Taggar: digitalisering vår byrå

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp