Foto: Getty Images

”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

24 september, 2021

Debatten kring eventuellt införande av arvs-, gåvo- och värnskatt har vållat oro hos företagare och ägare. Beskedet att Socialdemokraternas partistyrelse inte ställer sig bakom förslagen är därför klarläggande för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Den senaste tiden har en debatt om bland annat införande av värnskatt och fastighetsskatt, samt även ett tak på ISK-sparande, förekommit. Kritik har riktats mot förslagen men nu kommer uppgifter att reformerna inte är något som Socialdemokraternas partistyrelse vill genomföra.

Dagens industri (Di) rapporterar om att Socialdemokraternas partistyrelse valt en försiktigare väg inför kongressen efter debatten om de kontroversiella skatterna.

Fördelar med dagens system
Di skriver att förslaget på fastighetsskatt avslås av partistyrelsen och att partistyrelsen i sin motivering till och med går så långt att man liknar den vid marknadshyror. I stället ser partistyrelsen fördelar med dagens system.

Det konstateras också i handlingar inför partikongressen att man inte vill återinföra arvs- och gåvoskatterna då det inte finns någon legitimitet på dem. Inte heller är det aktuellt att återinföra värnskatten på högre inkomster, som partiet gick med på att avskaffa i samband med januariavtalet.

Hans Peter Larsson. Foto: Christian Gustavson

Diskussionen har skapat många frågor bland företagare och småsparare något som branschens medlemmar har märkt.

− Beskeden från Socialdemokraterna i dessa frågor är därför både välkomna och bör vara ett klarläggande för rådgivare, företagare och ägare, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp