Christian Gustavsson

”Våga utmana dig själv”

Faktaruta

Namn: Johanna Svensson.

Ålder: 37.

Bor: Kristianstad (veckopendlar till Stockholm).

Utbildning: Magisterexa­men i ekonomi från Växjö Universitet (med inriktning ekonomistyrning) .

Tre viktiga år i min karriär:

 • 2008: Anställdes på EY.
 • 2013: Skrev provet för att bli auktoriserad revisor.
 • 2016: Anställdes på FAR.

Arbetar med följande FAR-aktiva grupper: Po­licygruppen för revision, Specialistgruppen för offentlig sektor, Specia­listgruppen för finansiella företag och Referensgrup­pen för företag av allmänt intresse.

Intressanta frågor just nu: FAR:s projekt tillsammans med SKR och Skyrev med att ta fram en standard för kommunal redovisnings­revision, revision i mindre komplexa företag och IAASB:s nya kvalitetskon­trollpaket.

Karriärtips! Våga utmana dig själv och prova nya saker.

25 februari, 2020

Hör du till dem som har hört av sig till FAR:s medlemsrådgivning för att få hjälp med en knivig revisionsfrå­ga? Då är möjligheten stor att du har pratat med Johanna Svensson, auktoriserad revisor på FAR.

När Johanna Svensson valde att läsa ekonomi hade hon siktet inställt på att arbeta som controller, gärna i en storstad. Men när hon i slutet av sin utbildning studerade i London insjuknade hen­nes mamma i cancer och Johanna började se på livet med lite andra ögon.

– Närheten till familj och vänner blev ännu viktigare för mig och jag bestämde mig för att söka mig till­baka till Kristianstad efter studierna. Jag började titta efter jobb inom ekonomi i Kristianstad och såg att EY sökte revisionsmedarbetare. Jag hade inte haft några tankar på att bli revisor men arbetsbeskrivningen lät intressant så jag skickade in en ansökan.

Det skulle visa sig vara ett lycko­samt val.

– Jag har aldrig ångrat att jag valde revisorsyrket. På EY hade jag förmånen att arbeta med väldigt kompetenta kollegor och jag fick redan från början ta ett stort ansvar inom de uppdrag jag arbetade med. Det gjorde att jag tidigt visste att jag ville ta steget att bli auktorise­rad.

Att ha arbetat som revisor på en stor byrå i en medelstor stad och med ägarledda företag har gett Johanna en bred kompetens, något hon tror är värdefullt på många sätt. Nära kontakt med kollegor och att känna glädje i arbetet är också viktigt för Johanna.

– Jag har haft förmånen att ha kollegor som har trott på mig och som har hjälpt mig att ta nästa steg i min karriär. Det har betytt mycket för mig.

När Johanna blev tipsad om att FAR sökte en revisor var det möjlig­heten att påverka branschen och att arbeta med normgivning som lockade henne. Och visst gör hon skillnad, både för FAR:s medlemmar och branschen i stort.

– Jag arbetar både med regel­utveckling och metodikfrågor som ofta är ett långsiktigt arbete, och med medlemsrådgivningen där jag är ett bollplank i det som sker här och nu. Jag trivs otroligt bra på FAR, det finns så mycket kompetens, både hos kollegor och hos medlem­mar som engagerar sig i våra olika grupper och projekt.

Taggar: FAR min karriär

Text: Pernilla Halling

pernilla.halling@far.se
 • ”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

  24 september, 2021 Klarläggande besked för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

  WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp