Foto: Bokio

Uppstickaren Bokio satsar på Storbritannien

3 oktober, 2019

Efter att ha fått över 82 000 företag som kunder i Sverige, satsar nu uppstickaren Bokio på den brittiska marknaden.

Hallå där, Fredrik Edén, en av de ansvariga för Bokios expansion i Storbritannien.

Varför satsar ni på Storbritannien?

– Storbritannien är en av de största marknaderna i Europa, med 5,7 miljoner företag där över 95 procent är småföretag. Samtidigt har digitaliseringen kommit längre än i Sverige. Det brittiska skatteverket, HMRC, har till exempel gjort det obligatoriskt för småföretagen att lämna in momsrapporter digitalt. Det har skapat ett incitament hos brittiska småföretag att använda mjukvaror som Bokio för att sköta bokföringen. Vi har anpassat våra system efter HMRC:s krav och har därefter fått en licens, så att vi numera står med på myndighetens lista över godkända leverantörer.

Hur har ni hanterat etablering och rekrytering?

– Vi är igång sedan i januari. Ännu har vi inget kontor i Storbritannien, men två av våra anställda som arbetar med etableringen är engelsmän och arbetar på kontoret i Göteborg. På sikt kommer vi att starta kontor i Storbritannien, men det är inte bestämt när.

Hur har intresset från kunderna varit?

–  Vi ser ett snabbt ökande intresse och vi växer snabbare än i Sverige under motsvarande period. Över 1 300 företag använder Bokio och vi har fått en hel del medial uppmärksamhet som nyligen ledde till 150 nya kunder och flera redovisningsbyråer hörde av sig för att de var intresserade av att samarbeta.

Hur ser ni på effekterna av Brexit?

– Som onlinebaserad mjukvaruleverantör blir det inte lika stora konsekveser jämfört med företag i andra branscher. Däremot skapar Brexit en osäkerhet hos de brittiska småföretagen, vilket går hand i hand med vår ambition att förenkla tillvaron för småföretagare.

Hur tjänar ni pengar?

– I Sverige är tjänsten helt gratis för småföretagare. Om man inte vill sköta bokföringen på egen hand så har man valet att anlita en redovisningskonsult som gör jobbet åt en, samt bidrar med råd för att förbättra verksamheten, vilket kostar pengar. Bokio erbjuder även möjligheten att sälja sina fakturor för att få dem betalda direkt och inom kort kommer vi erbjuda möjligheten att teckna förmånliga företagsförsäkringar och pensioner direkt i Bokios plattform via våra samarbetspartners som vi tycker är bäst på marknaden. Just nu fokuserar vi på gratiserbjudandet i Storbritannien, men på sikt är tanken att vi via partners ska ha en liknande affärsmodell som i Sverige. På sikt är målet att gå in i ännu fler länder när vi väl har Storbritannien som utgångspunkt.

Har ni några tips till andra?

– Generellt är det viktigt att ha respekt för att alla marknader är olika. Det är olika beteenden och kultur. Se till kundens behov på den specifika marknaden och lansera inte samma produkt rakt av. Var lyhörd vid utformningen av en lösningen så att den löser problem och gör skillnad för företagen.

Taggar: bokföring Brexit

Text: Martin Wallström

martin.wallstrom@comhem.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp