Foto: Getty Images

Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

14 oktober, 2021

Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av FAR. Även allmänhetens förtroende för yrkesgruppen pekar uppåt. 

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Jämfört med tidigare år ökar förtroendet för skatterådgivare markant bland företagare, politiker och allmänheten.

– Det är naturligtvis oerhört glädjande att vi ser ett stärkt förtroende. Sedan är det inte så förvånande. Inom FAR har vi länge jobbat med auktorisationen, och ett ökande antal skatterådgivare och medlemmar inom FAR jobbar aktivt helt enligt de etiska regelverken. Rimligen är det ett av skälen till att vi ser den här positiva förändringen. Samtidigt visar siffrorna att vi behöver jobba vidare på det här spåret.

Peter Lindstrand. Foto: Knut Koivisto

Det säger Peter Lindstrand, ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt och auktoriserad skatterådgivare på PwC.

Undersökningen visar att företagsledares tilltro till skatterådgivare har ökat mest jämfört med undersökningen från 2019, enligt statistiken ett skutt på 20 procent, från 49 procent till 69 procent.

Även politikers förtroende har tagit rejäla kliv om man kikar på siffrorna från två år bakåt, från 47 procent till 58 procent.

Vidare anser också en större del av allmänheten att skatterådgivare är att lita på, här är ökningen från 41 procent till 46 procent.

Intervjuer och onlinepanel
Det var i maj som 400 intervjuer gjordes för FAR:s räkning. 300 företagsledare samt 100 politiker intervjuades, dels riksdagsledamöter, dels kommunstyrelseordföranden. Allmänhetens förtroende pejlades via Kantar Sifos onlinepanel med cirka 1 000 svarande.

Sedan dess har Pandoraläckan blivit allmän kännedom, tack vare ett globalt samarbete inom journalistnätverket ICIJ som avslöjat hur bland annat miljardärer, ekobrottslingar och statsöverhuvuden gömt sina tillgångar via bolagsstrukturer i så kallade skatteparadis.

”Belysa vad vi står för”
– Det vi kan göra i vårt arbete som auktoriserade skatterådgivare är att belysa hur vi arbetar och vad vi står för, att vi inte lämnar den typen av rådgivning eller underlätta skatteundandraganden. Det man kan se är att företagare som vi lämnar råd till, eller politiker med insikt, har ett större förtroende för vår profession, medan allmänheten kanske mer påverkas av hur vår roll och våra tjänster beskrivs i media. Där kan FAR från tid till annan behöva göra en insats i debatten, säger Peter Lindstrand, och tillägger:

–  Jag känner mig väldigt trygg i att utrymmet för rådgivning som skulle kunna uppfattas som ljusskygg i praktiken är litet i Sverige och på den svenska marknaden. Det är bra att det finns grävande journalistik som tar fram den här typen av uppgifter, det visar ju på hur viktigt det är att vi agerar i enlighet med det etiska regelverk vi kommit överens om.

Läs mer: Peter Lindstrand – ny ordförande med skatt på agendan

Taggar: skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp