Foto: Getty Images

Trendspaning: Techprofiler efterfrågas av storbyråerna

1 februari, 2021

Pandemin har lett till att storbyråerna accelererar digitaliseringsresan. På flera håll satsas det nu på olika typer av teknisk kompetens. Det visar Balans rundfrågning hos Sveriges största revisions- och rådgivningsbyråer.

Snart ett år har gått sedan pandemin nådde Sverige och ledde till att hemarbete, videomöten och digitala aktiviteter ersatte kontorsjobb och fysiska träffar, åtminstone för de allra flesta i revisions- och rådgivningsbranschen.

Men vad har det inneburit för anställning- och kompetensbehovet hos Big 8? En hel del, visar Balans rundfrågning.

Samtliga storbyråer som Balans har varit i kontakt med har anställt nya medarbetare nu efter årsskiftet, från Mazars ”mindre kull” till EY:s cirka 100 nyutexaminerade plus ett gäng konsulter. Byråerna berättar vidare att kick off– och teambuilding-aktiviteter, samt introduktionsdagar och utbildningar, kommer att fortsätta utföras i digital form under kommande månader.

Men den trend som utkristalliseras är att pandemin skyndat på digitaliseringen hos byråerna – och därmed behovet av att anställa medarbetare med techkompetens.

KPMG berättar att de har rekryterat personer inom tech, analytiker inom data och business samt IT-konsulter till Management Consulting avdelningen. Och man behöver anställa fler programmerare och data scientists-profiler. Inom byråns samtliga verksamhetsområden är Advanced Analytics och AI-området ett fokus, säger Annica Hedmark, Head of People & Culture.

BDO nämner i sin tur att det finns ett kompetensbehov av både juniora och seniora medarbetare som vill vara med och driva fortsatt utveckling av den digitala leveransen, samt bygga nära kundrelationer i rollen som rådgivare.

I Deloittes fall kommer rekryteringsbehov att ligga linje med, eller något högre än, tidigare år. Byrån rekryterar främst ekonomer, jurister – samt systemvetare och ingenjörer.

PwC har man i år ett särskilt fokus, både i Sverige och globalt, när det kommer till att utveckla alla medarbetares och ledares digitala kompetens. Det för att stå väl förberedda inför den kommande utvecklingen, berättar personaldirektör Katarina Roddar.

Grant Thornton är inne på samma spår. De har identifierat att det som blir viktigare i alla befattningar är fokus på nya verktyg och nya arbetssätt, samt förmågan till samverkan i en ny digital miljö, både med kollegor och med kunder.

Även EY nämner att techprofilering inom samtliga områden kommer att prioriteras. Bland de nyanställda finns exempelvis konsulter inom tech.

”Digitaliseringen driver på utveckling och förändring av såväl arbetssätt som yrkesroller, så vi ser ett allt större behov av teknisk kompetens inom alla områden”, skriver EY:s VD Anna Svanberg till Balans.

Läs mer: Nyrekryteringar hos storbyråerna 2021 – det här är på gång

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Big 8 Corona digitalisering framtid nyrekryteringar tech

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Jämställdhet – lika viktigt för män som för kvinnor

  23 juni, 2021 Deloittes VD Jan Berntsson har gjort jämställdhet till en integrerad del av storbyråns strategi.

  Skattefrågor i ropet

  22 juni, 2021 Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, benar ut ett gäng heta skatterelaterade ämnen på allas läppar.

  Liten byrå med stor kompetens

  18 juni, 2021 Drömmen att starta har funnits länge. Nu driver Erika Öberg och Christine Forsbäck EC Revision.

  Årets framtidsbyrå 2021 – vem vinner priset?

  17 juni, 2021 Femton byråer har kommit upp i toppoäng på FAR:s framtidstest. Några har chans att vinna.

  Redovisningskonsulten – värd varenda krona

  16 juni, 2021 Så beskriver kunder vad de verkligen uppskattar hos sin auktoriserade redovisningskonsult.

  Kunder vill ha närvaro och engagemang av sin redovisningskonsult

  16 juni, 2021 Stor potential för framåtlutade auktoriserade redovisningskonsulter.

   Upp