iStock

Trendbrott: fler konkurser

1 februari, 2017

Förra året var antalet företagskonkurser rekordlågt. Nu bryts trenden. Statistik från UC visar att konkurserna ökade med 24 procent under januari.

Under flera år har konkurserna i Sverige minskat. För någon vecka sedan kom siffror från Visma, som sammanställt statistik från SCB. Siffrorna visade att 2016 var ett år med rekordfå konkurser, och att en minskning skett stadigt under flera år. 2016 gick 6 019 företag i konkurs, och så lågt har antalet inte varit sedan 2007. Totalt under 2016 gick 6,1 av 1 000 företag i konkurs, och det påverkade 16 339 anställda.

Men nu kommer uppgifter som tyder på ett eventuellt trendbrott. Statistik från UC visar att antalet företagskonkurser minskat konsekvent sedan 2013, fram tills nu. I år är det för första gången på fyra år en ökning i antalet konkurser i januari.

Läs mer: Hej då revisionsplikt – hej ekobrott

– Vi vet dessvärre inte vad denna ökning kommer ifrån, men ett trendbrott är det definitivt. Vi hoppas att denna ökning är tillfällig och att de svenska företagskonkurserna åter är på rätt köl igen nästa månad, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC AB.

Trenden med ökat antal konkurser återspeglas även på länsnivå. Störst ökning står Uppsala, Västernorrlands och Östergötlands län. De län som klarat sig bäst är Jämtland, Kalmar och Halland.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: företagare konkurser

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp