Foto: KPMG

”Titlarna försvinner när man kastas in i ett spel”

23 februari, 2018

Martin Modig och Jens Söndergaard tog tjänstledigt från KPMG för att bygga ett frågespel till mobilen. Nu har de lanserat appen TimeWise — och är tillbaka på jobbet.

De träffades på KPMG:s avdelning Transaction Services, där Jens Söndergaard var fadder till Martin Modig. Snart insåg duon att de hade mycket gemensamt och blev vänner privat.

– Efter ett tag började vi fundera på om vi skulle använda kreativiteten på något annat sätt. Vårt yrke är väldigt teoretiskt och vi ville göra något praktiskt. Något kreativt där vi kunde ha ansvar för affären och produkten, berättar Martin Modig.

Valet föll på att bygga en frågespelsapp. Erfarenheten kollegorna hade från KPMG var att onlinebaserad frågesport på avdelningen hade fungerat väldigt bra som integration mellan medarbetare i olika åldrar och på olika nivåer.

– Det är ett kul sätt för nyanställda och seniorer att möta varandra i turneringsspel och snacka om det vid kaffemaskinen. Titlarna försvinner när man kastas in i ett spel. Just frågesport är både väldigt roligt och lärorikt och det byggde vi vidare på, säger Martin Modig.

Efter att ha jobbat med idén i sju-åtta månader parallellt med arbetet på KPMG fick han och Jens Söndergaard tjänstledigt mellan våren och hösten 2017 för att satsa helhjärtat på utvecklingen av appen. Den som kom att kallas TimeWise.

Ett gott spel förlänger… tankeverksamheten? Foto: iStock

Att de tog höjd för att det nog skulle ta längre tid än vad de trodde var klokt. Just mjukvaruutveckling var dessutom ett nytt område för konsulterna. Efter att ha gått på en nit fick de slutligen tag på ett utvecklingsteam i Calcutta.

– Under den här perioden projektledde vi teamet i Indien på daglig basis, trots att vi inte hade rätt teknisk förkunskap. Det har varit utvecklande för oss båda två och något vi tar med oss tillbaka till jobbet. Vi har också lagt oerhört mycket tid på att komma på frågorna till spelet.

Närmare bestämt 4 000 frågor i åtta frågekategorier som delats upp och brutits ner stegvis. Spelets upplägg är att svaret alltid är ett årtal och placerar på så vis historiska händelser i relation till varandra. När invigdes egentligen järnvägen mellan Stockholm och Göteborg? Var det innan eller efter att kung Karl XV Bernadotte dog?

Målet enligt tidsplanen var att lansera TimeWise innan det var dags att återvända till KPMG 1 december. Och visst gick de i mål. Nu är Jens Söndergaard och Martin Modig tillbaka som konsulter och har underkonsulter som sköter ruljangsen med appen.

Martin, på en skala från 1-10 där 10 är riktigt modig – var skulle du placera dig?

– Jag har smakat på den här frågan i 29 år. Jag är nog ganska orädd av mig, så säg en 8:a. Eller, jag korrigerar graderingen. Jag var trots allt i Nordkorea på semester en vecka förra året, så det får bli en 10:a!

5 tips för att komma i gång

Jens Söndergaard och Martin Modig tipsar. Foto: KPMG

1) Våga! Det är den viktigaste och största tröskeln att komma över.

2) Gör din research. Underskatta inte tiden det tar, allt beror på marknaden och på vilka förkunskaper du själv har. Gör även en finansiell budget.

3) Bygg en affärsplan. Det är faktiskt både kul och lärorikt! Man måste veta att produkten fungerar på marknaden och går att tjäna pengar på, om det är vad du vill.

4) Välj din kompanjon noga. Ibland är det gynnsamt att vara lika, ibland bättre att vara olika. Avgörande är att du trivs att jobba med den du väljer, det är mycket viktigare än att ha ”rätt” förkunskaper. Du och din partner behöver också ha samma syn på vad ni ska göra och samma inställning till målet.

5) Satsa på en produkt eller tjänst du känner för. Det spelar ingen roll om du skapar något du saknar på marknaden eller vill ha en annan approach på något som redan finns. Så länge det du gör är roligt och meningsfullt för dig.

Taggar: KPMG

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp