Hans Börsvik. Foto: David Falk

Tidigare PwC-VD:n: ”Granskande journalistik nödvändigt i branschen”

7 oktober, 2021

Hans Börsvik, VD för PwC 2009–2013, är ny styrelseordförande för tidningssajten Realtid. Nu öppnar han upp om den turbulenta tiden efter Svenska Dagbladets granskningar.

I 33 år var Hans Börsvik på PwC. Som auktoriserad revisor, regionchef, vice VD och chef för den nationella rörelsen, innan han avslutade karriären på storbyrån genom VD-rollen 2009–2013.

Sedan 2014 är han verksam som rådgivare, styrelseledamot och mentor inom affärsverksamhet, utbildning och entreprenörskap, jämställdhet och mångfald, skriver Realtid. Och nu tar han över ordförandeklubban på Realtid Media AB.

− Jag tror att vi kommer öka antalet prenumeranter och så kommer det bli en tourn around. Framåt uppåt under god ordning och kontroll, säger Hans Börsvik till Balans.

Turbulens efter granskningarna
Det är inte första gången han rör sig bland medier. Som VD för PwC fick han hantera den omskakande perioden kring 2010, när SvD Näringsliv publicerade ett gäng granskande artiklar om storbyråerna Big 4, som sedan belönades med Guldspaden.

– Jag träffade journalisten Carolina Neurath i efterhand och tackade henne för artiklarna. De fick oss att inse att våra medarbetare ska känna till våra ersättningssystem och karriärvägar – inte genom Svenska Dagbladet utan genom oss själva, säger Hans Börsvik i Realtid.

Till Balans säger den nya styrelseordföranden att granskningen 2010 gjorde branschen öppnare.

– Granskande journalistik är nödvändigt i revisions- och rådgivningsbranschen. Det är bra för alla parter och det var bra för oss på Big 4. Vi gjorde ingenting fel, men vi blev varse att vi får vara noggrannare och vi blev tvungna att bli mer öppna och transparenta mot våra medarbetare, säger Hans Börsvik till Balans.

Taggar: Big 4 PwC

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp