Foto: Christian Gustavsson

”Tentastress kan sätta käppar i hjulet”

3 december, 2019

Fredrik Bäck, redovisningskonsult på BDO, skrev auktorisationsprovet 7 november hos FAR i Stockholm. Kunskaperna satt bra, men tajmingen kan ha ställt till problem, säger han.

Hur kändes det?
– Förberedelserna kändes bra, men det var osäkra omständigheter som gör att det är omöjligt att säga hur det kan ha gått. Jag hade både praktiska och teoretiska kunskaper, men det var väldigt intensivt med viss stress.

– På den första delen av provet, med allmänna konsultfrågor, kändes det som att det gick bra. När det gäller den andra och mer praktiskt inriktade delen är jag mer osäker. Ibland kommer livet i vägen. Även tentastress kan sätta käppar i hjulet.

Var det något som hände?
– Ja, som sagt kunskaperna var bra. Men jag har tre småbarn och en av mina döttrar har astma. Så jag var uppe flera gånger för att hjälpa henne natten innan. Sedan blev jag tvungen att ta ett extra tidigt tåg från Uppsala till Stockholm för att säkert hinna i tid.

Vad blev följden av det?
– Jag hann inte igenom hela den andra delen av provet, med ett praktikfall. Följden av stressen blev också att jag inte hann gå igenom den första delen, med teorifrågorna, en andra gång tillräckligt noga.

Det är lätt att få tentastress. Har du känt av det innan?
– Nej, jag har faktiskt aldrig upplevt så mycket stress under ett prov tidigare. Det man kanske inte är van vid är att man måste lösa allt på egen hand, under kort tid. På en arbetsplats har man ju oftast kollegor att bolla saker med.

Har du något tips till andra som ska skriva?
– Satsa på tajming. Ta hellre en hotellnatt i Stockholm än att riskera förseningar eller att väckas natten innan av sjuka barn. På tentan gäller det att sätta sig in i problemen och göra en grovplanering. Överarbeta inte några svar så att de blir för uttömmande, samtidigt som resten av provet inte blir klart som tänkt.

Under hösten följer Balans Fredrik Bäck; från förberedelsekurs till tentamen – med slutmålet att bli Auktoriserad Redovisningskonsult FAR.

Läs mer: Auktorisationen närmar sig: ”Presterar bäst under press”

Läs mer: “Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

Läs mer: ”Att bli auktoriserad har alltid varit ett mål”

Läs mer: Så blir du Auktoriserad Redovisningskonsult FAR

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult BDO redovisningskonsult

Text: Martin Wallström

martin.wallstrom@far.se
 • Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

  18 januari, 2021 Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev revisorsprovet i hemstaden Luleå.

  Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

   Upp