www.getswish.se

Swish! Och så var det klart…?

10 januari, 2017

Swish har blivit en allt vanligare betalningsmetod. Det är enkelt och det går snabbt. Men mobiltjänsten kräver också att företagaren håller extra koll på att transaktioner och kvitton redovisas korrekt.

Fler och fler näringsidkare erbjuder kunderna möjligheten att betala via mobiltjänsten Swish -och det handlar inte längre om mindre transaktioner på landsbygdscaféer eller loppmarknader. Även butikskedjor, idrottsklubbar och festivalarrangörer accepterar numera betalningar via ett par knapptryckningar på mobiltelefonen.

– Jag upplever att Swish har blivit vanligare. Det är inte så konstigt, det är ett väldigt enkelt sätt att få betalt. Man får bekräftelse direkt att pengarna har gått iväg och kommit fram och man slipper dessutom hanteringen av kontanter, säger Maria Albanese, redovisningsspecialist på KPMG.

Maria Albanese. Foto: KPMG

Maria Albanese. Foto: KPMG

Den främsta anledningen till att svenskar sköter betalningar och för över pengar via mobiltelefonen är för att det är ”enkelt och snabbt”, enligt en undersökning på Swish hemsida.

Allt eftersom den populära mobiltjänsten har fått fäste i användarnas betalmönster har det uppstått en rad nya frågor för företagare att ta ställning till.

– Man behöver tänka på fler saker än att betalningen och transaktionen går igenom. Jag får allt fler frågor från våra kunder, från redovisningskonsulterna och revisorerna och vanligast är: ”Räcker bekräftelsen på Swish-betalningen som underlag i bokföringen?”, säger Maria Albanese.

För den som har en enskild näringsverksamhet är Bokföringsnämndens rekommendation att det bör finnas ett eget bankkonto för firman. På det sättet blir det lättare att hålla ordning på transaktioner som hör till näringsverksamheten.

Artikeln i sin helhet publicerades i Resultat nr 10, 2016.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: bokföringsnämnden redovisning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp