Foto: iStock

Svensk påverkan i internationellt arbete med revision i mindre företag

19 augusti, 2017

Fruktbart möte mellan nordiska branschorganisationen NRF, IFAC och Accountancy Europe. Nu ställer FAR upp med en svensk resurs när IFAC:s revisionsorgan IAASB går vidare med revision i mindre företag.

I skrivande stund träffar FAR:s ordförande Magnus Larsson och generalsekreterare Dan Brännström nordiska kollegor i The Nordic Federation of Public Accountants (NRF) i Trondheim för att diskutera aktuella frågor med de internationella branschorganen Accountancy Europe (AE) och IFAC.

– Vi har haft många frejdiga diskussioner om branschens möjligheter och hur vi i Norden kan bidra. Det finns starka önskemål om fortsatt engagemang från oss. Våra insatser uppskattas av både AE och IFAC, vilket naturligtvis är väldigt glädjande, säger Dan Brännström över telefon.

Dan Brännström. Foto: Kristofer Hedlund

Nu kan Balans avslöja att konferensen, som pågår fredag till söndag, redan lett till en rad beslut. Bland annat i IFAC:s revisionsorgan IAASB:s arbete med revisionen i mindre företag.                          

– Vi kommer att tillföra en resurs från Sverige genom Björn Bäckvall från EY i Örebro. Det är viktigt ett vi har en svensk röst med i arbetet, eftersom vi har många medlemmar som jobbar med revision i mindre företag. Det blir en positiv process fylld med energi och förväntningar, berättar Dan Brännström.

Läs mer: Därför tjänar SME:s på integrerad rapportering

Björn Bäckvall är ledamot i FAR:s policygrupp för revision och kommer att kunna få stöd i gruppen under det omfattande arbetets gång, tillägger generalsekreteraren. Det finns idéer om att ett utkast ska vara klart från årsskiftet, även om det är osäkert om tiden kommer att räcka till.

– Vi har ett riktigt bra möte i Trondheim, med konstruktiva diskussioner präglade av ett utanför-boxen-tänk. Vi pratar exempelvis om att inte sitta och vänta på utvecklingen utan vara proaktiva och själva kunna påverka det som sker, säger Dan Brännström.

– Branschen måste vara med i racet när ny teknik banar väg för nya lösningar och helt nya aktörer inom rapportering och kvalitetssäkring.

Taggar: Accountancy Europe Dan Brännström FAR IFAC Magnus Larsson NRF

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
ANNONS

Obligatorisk digital ingivning av årsredovisning på gång

22 oktober, 2020 Att lämna in årsredovisningen digitalt kommer att bli obligatoriskt. Frågan är när.

Hallå där… Elisabeth Raun – som skrivit om omställningsstödet

22 oktober, 2020 Vad är viktigast att tänka på när det gäller omställningsstödet och när man redovisar det?

Steg för steg – vägen mot den egna byrån

20 oktober, 2020 Jonny Boström har bestämt sig. Med dansen som ledstjärna ska han skapa en ny byrå.

Nischbyrån – underutnyttjad framgångsmodell

20 oktober, 2020 Digitaliseringen kan göra att nischbyrån får det genomslag som den borde inom revisions- och rådgivningsbranschen.

5 tips – så undviker byrån cyberattacker

19 oktober, 2020 Ju mer digitaliserat allt blir, desto större risk för dataintrång. Coronapandemin är inget undantag.

Definitionen av civilrätt problematiseras

15 oktober, 2020 Skatterättens förhållande till civilrätten har diskuterats flitigt. Men vad menas egentligen med termen civilrätt?

 Upp