Sofia Hadjipetri Glantz

Steve Pipe: ”Vi förändrar folks liv”

26 oktober, 2018

Brittiske revisorn Steve Pipe är säker på sin sak. Branschen gör en enorm skillnad i människors vardag och framtid. Balans träffar honom under hans Sverigebesök.

Har du någonsin tänkt på att byta yrkesbana? Kanske tänker du om när du hör vad revisorn, entreprenören och författaren Steve Pipe har att säga om revisions- och rådgivningsbranschen.

När han för första gången befinner sig i Sverige för att föreläsa – inbjuden till branscheventet Move On av Fortnox och Wolters Kluwer – dundrar den snabbsnackige Leeds-födda britten in på Oscarsteatern och det med besked.

– Vår bransch förstår inte hur mycket skillnad vi gör i kundernas liv. De blir gladare, säkrare, mer tillfreds. Vi förändrar folks liv, säger han från scenen.

I handen håller Steve Pipe i sin bok The Worlds Most Inspiring Accountants, som började med att han och medförfattarna uppmanade hundratusentals revisorer och redovisningskonsulter att skicka in berättelser från sin verksamhet. Av dessa publicerades 62 historier, som visar hur branschen inte bara förändrar kundernas affärer och bolag, utan bokstavligt talat deras liv.

– I vår undersökning har vi kunnat se att branschen har en ekonomisk inverkan på kunderna, en emotionell sådan och en livsförändrande. Oftast tänker vi människor – och därmed våra kunder – snabbt och tar därför irrationella, dåliga, beslut för affärerna, påpekar Steve Pipe och nämner försäljningssuccén Thinking, Fast and Slow av nobelpristagaren i ekonomi Daniel Kahnemann som inspirationskälla.

– Men vi behöver tänka långsammare, något revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare kan hjälpa kunderna med.

Steve Pipe på branscheventet Move On 2018. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Och Steve Pipe exemplifierar gärna. Här finns mannen vars dröm var att köpa ett hus i den grekiska övärlden, där han kunde växla mellan att trappa ner och jobba på distans. Och paret som ville adoptera, men inte fick igenom sin adoptionsansökan på grund av en felaktig skatteskuld. För samtliga ändrades livet radikalt när redovisningskonsulten i fråga hade gått igenom siffrorna och kommit med goda råd. Och paret som fick igenom sin adoption gjorde redovisningskonsulten till gudfar.

– Oftast behöver vi komma in och hjälpa kunden att förstå siffrorna och affärerna. Och därmed kan kunden ta bättre beslut. Men vi coachar också kunden i vår rådgivarroll. Och när branschen börjar förstå sitt värde och våga ta betalt, då blir det skillnad på riktigt i alla led, säger Steve Pipe när Balans träffar honom efter föreläsningen.

Precis som Jonas Hammarberg, pratar Steve Pipe om att skapa värde för kunden, men också hur viktigt det är att våga marknadsföra sig själv. Gärna med hjälp av kunden som, om denne vill, bör vara en del av pr-maskineriet. Vad kan kunden berätta om sin revisor eller redovisningskonsult kontra affärerna? Kunden, betonar den brittiske föreläsaren, betalar dessutom gärna mer om hen är nöjd.

– Tar vi inte rätt betalt så börjar vi kompromissa; vi börjar jobba mer vilket i sin tur kan äventyra vår hälsa, varnar Steve Pipe.

Den 58-årige britten – vars fru, son och två svärsöner samtliga är revisorer – vet vad han pratar om.

– Det mest värdefulla jag någonsin har gjort var att hjälpa mina föräldrar förstå att de kunde gå ner i tid och leva på sin pension, berättar han.

Steve Pipe vill hjälpa revisorer och redovisningskonsulter att bli mer framgångsrika genom att möta kunderna på ett bättre sätt. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Allt började för 16–17 år sedan. Steve Pipes far närmade sig 60-årsdagen och hade börjat känna av en sviktande hälsa. Han jobbade i printindustrin med manuella arbetsuppgifter, sådant vi i dag med ett par enkla manövrar gör i bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Den nya tekniken och dess definitiva intåg i arbetslivet var något som tyngde pappan enormt.

– Min pappa förstod sig inte på datorer. Han var jättestressad och mamma var orolig. Han ville gärna pensionera sig men trodde inte att han kunde vid den tidpunkten då han var knappt 60 år. Så jag började titta på räkenskaperna.

Efter att Steve Pipe hade hjälpt sin far gå igenom ekonomin och göra månadskalkyler; ”jag fick säkert gå igenom det här femtio gånger med mina föräldrar”, sjönk insikten slutligen in hos Mr Pipe den äldre.

– Mina föräldrar fick de här sista 17 åren ihop innan min mor blev sjuk. Hon gick bort för ett par veckor sedan, berättar Steve Pipe vidare.

– Hade pappa stannat kvar på jobbet i ytterligare sju år, så hade han troligen blivit sjuk och dött i förtid. Det hjälpte mig verkligen förstå att alla våra kunder har barn, föräldrar, syskon. Rationella beslut ska tas runt finanserna och affärerna – något som i förlängningen berör hela familjen.

–  I Storbritannien blir vi revisorer faktiskt numera uppmanade att även kalla oss Personal Finance Directors, avslutar Steve Pipe.

Taggar: auktoriserad redovisningskonsult auktoriserad revisor rådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp