Foto: Jonny Boström kastar sig ut i det okända. Foto: Christian Gustavsson

Steg för steg – vägen mot den egna byrån

20 oktober, 2020

Jonny Boström har bestämt sig. Med dansen som ledstjärna ska han skapa en ny byrå från grunden. I en serie artiklar med start i dag följer Balans Jonny Boströms resa när han bygger upp sin nya verksamhet.

Med en bred erfarenhet inom revisions- och rådgivningsbranschen, och som ekonomichef på både bank och försäkringsbolag, kände Jonny Boström i början av 2020 att något skavde.

− Jag sa bara ja till en massa jobb. Sedan undrade jag varför jag höll på att jobba ihjäl mig. Bara för att jag kan göra något, så kanske jag inte ska göra det? Om jag ändå inte brinner för det, säger Jonny Boström.

Jonny Boström. Foto: Christian Gustavsson

I samma veva träffade han karriärrådgivaren Charlotte Hågård – och bestämde sig på studs för att anlita henne som coach. Sedan dess har många bitar fallit på plats. Och nu är han på väg att bygga upp en byrå där han förverkligar sina två stora passioner; dans och att hjälpa människor med rådgivning.

Med en bakgrund inom båda världarna har Jonny Boström ett enormt nätverk att förlita sig på. Men han vill inte bara ta hand om dansarnas företag, utan ett fullt rimligt scenario är att anställa några av dem som moderna ekonomirådgivare.

− Många dansare tvingas pensionera sig tidigt och omskola sig, eftersom danskarriären oftast är kort. Jag kan lära dem bokföring, eller hur de blir rådgivare i företag. När man dansar måste man ha modet att blotta sig och våga säga: ”Jag kan inte”. Någon som vågar visa den sårbarheten har en bra grund att stå på, menar Jonny Boström.

Kombinationen bugg, cha cha och ekonomi är inte helt ovanlig, påpekar han, då många dansare i dag tvingas vara egna företagare – och fler än vad man kan tro gör även sin egen bokföring. Förutom gruppen dansare som behöver hitta en ny karriär, finns dessutom många som likt Jonny Boström är ekonomer, men lever och brinner för dans all övrig tid.

Nu är Jonny Boström i startgroparna att starta sin nischade byrå där han ska stötta dans i olika former – och där ett starkt önskemål är att alla som börjar jobba med honom brinner lika mycket för dans som han gör. Tanken är att använda sig av Panalitix-grundaren Rob Nixons idéer och tillsammans med sin coach landa i en framtidsbyrå som tänker nytt.

− Det blir fokus på rådgivning till kunder och andra byråer. Verksamheten ska varken bygga på mig som person eller på att sälja timmar. Vi ska automatisera så mycket det bara går.

Men visst är det läskigt, medger han.

− Det är första gången jag börjar på ett vitt papper, helt från scratch. Att tacka nej är svårt. Jag var till nyligen uthyrd femtio procent på en firma som egentligen ville ha mig på hundra procent. Men nu måste jag satsa på det här. Det kommer bära sig på ett eller annat sätt.

Läs mer: Nischbyrån – underutnyttjad framgångsmodell

Tidningen Balans följer i en serie artiklar Jonny Boströms resa mot att starta egen byrå.

Taggar: Jonny Boström rådgivning starta eget

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Skatterådgivare frustrerade över oklara coronastödsregler

  25 november, 2020 Coronastödsreglerna är otydliga och otidsenliga. Det är några kommentarer i Balans intervju med tre skatterådgivare.

  Pernilla Lundqvist expert i utredning om bokföringslagen

  24 november, 2020 Redovisningsspecialisten och FAR-profilen Pernilla Lundqvist tar plats som expert i utredningen om en modernare bokföringslag.

  Kampen mot penningtvätt – du som redovisningskonsult har en viktig roll

  23 november, 2020 Redovisningskonsulter är bra på att upptäcka misstänkta transaktioner.

  Kampen mot penningtvätt – ”Ta hjälp av FAR och var stolt”

  23 november, 2020 Klaes Gidlund är kvalitetskontrollanten som själv blev kontrollerad av länsstyrelsen.

  Mentorprogram öppnar dörrar: ”Integration gynnar byråerna”

  20 november, 2020 Omar Doughoz engagerar sig i PwC:s mentorprogram för att hjälpa ungdomar i socialt utsatta områden.

  Luften går ur efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

  19 november, 2020 Besvikelsen är enorm efter dagens besked att Revisorsinspektionen (RI) ställer in revisorprovet 23–24 november.

   Upp