Kjell Marténg

Socialt entreprenörskap prisas

Faktaruta

Stiftelsen Bollek Leif Espings fond för de små och medelstora företagen – Bolleks kunskapsfond – är en stiftelse som bildades för att hedra minnet av Bollek Leif Esping.

Varje år utser stiftelsen Årets entreprenör. Följande fyra kriterier ligger till grund för en god entreprenör.

 • En sann eldsjäl med stor uthållighet och handlingskraft.
 • En nyskapande kreatör.
 • En realistisk visionär med tillväxtambitioner.
 • En seriös person, en god kommunikatör och en stimulerande förebild med samhällsengagemang.

Läs mer om vinnaren: www.fairenterprise.net

19 maj, 2017

Socialt ansvar lönar sig. Genom att kombinera hållbarhet och socialt ansvar har Björn Söderberg byggt framgångsrika företag. Nu prisas han för sitt engagemang.

Björn Söderberg, grundaren av Fair Enterprise Network, tog på torsdagskvällen emot priset Årets entreprenör. Priset delades ut av Bolleks kunskapsfond i samband med Venture Cup-dagen i Göteborg.

– Det som kännetecknar en entreprenör är att man måste vara beredd på förändringar och fortsätta även när det är svårt, säger Björn Söderberg.

För 16 år sedan lämnade han Växjö för Nepal, där han blivit kvar och verksam som företagare. Det senaste projektet – en byggfirma som hjälper nepaleserna att själva bli byggmästare och bygga upp sina hus – har varit framgångsrikt.

– Det är visserligen jag som fått priset, men jag skulle säga att det är jag och min fru som byggt upp företagen, säger Björn Söderberg.

– Hon är oerhört duktig som chef, och kan se de politiska konflikterna som kan finnas i byarna, på ett sätt som jag inte kan. Det har varit en krokig väg sedan vi startade verksamheten men tillsammans har vi fått till något riktig bra, säger han.

Alla Björn Söderbergs verksamheter genomsyras av ett hållbarhetstänk som innefattar socialt ansvar. Han menar att kärnan i alla företag borde vara att kombinera dessa frågor.

Det viktigaste är dock inte vad som sägs i policydokument och hållbarhetsredovisningar, utan det faktiska arbetet som görs.

– Jag säger inte att hållbarhetsredovisningar inte är viktiga, det är de, men redovisningen är snarare resultatet av vad man verkligen gör. Precis som att den ekonomiska redovisningen inte är själva verksamheten utan ett resultat av det som är verksamheten. Det får man inte glömma bort, säger han.

 En längre intervju med Björn Söderberg kommer i Resultat nr 6 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag företagare hållbarhet

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • ”Goodwillfrågan kommer att överleva oss”

  3 mars, 2021 Sven-Arne Nilsson och Björn Gauffin har i 15 år granskat företagens redovisning.

  Mindre siffersnack – mer affärer

  2 mars, 2021 Stor satsning på rådgivning, digitalisering i praktiken och kontroll över tiden. Så jobbar JDG Revision.

  Ökad press från EU om publika skatterapporter

  1 mars, 2021 EU-ministrar eniga om gemensamma regler för land-för-land-rapportering. Men Sverige säger nej.

  Sofia Götmar-Blomstedt – ledande lagspelare

  25 februari, 2021 PwC:s nya VD Sofia Götmar-Blomstedt representerar en ny generation ledare. Vi har intervjuat henne.

  Godkänt på revisorsprovet: ”En milstolpe i karriären”

  24 februari, 2021 Mindre än två månader efter examination kom det efterlängtade beskedet: Godkänt på revisorsprovet!

  Stagnerade branschlöner under pandemin

  23 februari, 2021 Medarbetare har försvunnit ur statistiken, bonusar strukits och nyutexaminerade har svårt att komma in.

   Upp