Axel Öberg

Sociala medier gör alla till kommunikatörer

Faktaruta

Emma Berggren

Arbetar som: Communications Senior Manager på Grant Thornton.

Bor: Mest i lägenhet vid Odenplan i Stockholm, men spenderar gärna helgerna på lantstället i Furusund.

Familj: Maken Martin.

Gör på fritiden: Tränar, äter, dricker, läser böcker och reser kors och tvärs. Har alltid ett pågående bygg- eller inrednings­projekt

19 november, 2017

Att lyckas nå ut med sitt budskap i en omgivning som ropar allt högre kan tyckas övermäktigt. En byrå som har lyckats tränga igenom det ständiga bruset är Grant Thornton. Emma Berggren berättar om approachen som funkat.

Grant Thornton har de se­naste åren satsat på att höja sin kommunikativa ambitionsnivå. Och resul­taten har inte låtit vänta på sig. Den energiska digi­tala närvaron har lett till tydliga avtryck i sociala medier, exempelvis har Grant Thornton tre år i rad varit det mest omnämnda företaget i sociala medier under Almedalsveckan i Visby.

År 2015 lockades Emma Berggren över till bran­schen i rollen som senior kommunikatör på kontoret i Stockholm. Hon hade tidigare erfarenhet av att arbeta med kommunikation på infrastrukturbolag och för Nordens största träningskoncern – och kom in med en obegränsad nyfikenhet att testa nytt. Tillsammans med teamet på marknads- och kommunikations-avdelningen har hon sedan dess hållit uppstickarbyrån i framkant.

Du hamnade i branschen utan tidigare erfarenhet av områden som revision, redovisning, rådgivning, skatt och moms. Hur kommer det sig att du tog steget?

– Jag lockas generellt av när det finns människor som har teknisk eller specialistkompetens inom någonting som är svårt för den stora massan att förstå, men som påverkar väldigt många. Det ser jag som en utmaning. Kan jag komma in här och bidra med något nytt? Plocka det komplicerade budskapet, förenkla det och att ta det vidare till kunder? Sådant triggas jag av. Sedan har jag ett stort samhällsintresse och har alltid följt näringslivet, så på det sättet var det inte ett så stort steg.

Emma Berggren på lantstället i Furusund – där hon tankar energi. Foto: Axel Öberg

Kommunikationsklimatet förändras ständigt. Det finns en viss press att vara tillgänglig hela tiden. Hur ser du på det?

– Personligen tycker jag att det är en tillgång, för att det skapar en flexibilitet. Jobbet börjar direkt på morgonen när jag äter frukost. Vissa dagar kan jag ta långlunch för att jag behöver göra privata ärenden, men då kan jag ändå vara tillgänglig på mejlen och jobba igen sen. Andra kanske behöver gå tidigare och hämta barn. Tillgängligheten ger en frihet och för mig personligen mindre stress. Självklart behöver vi vissa ramar för hur vi jobbar, men tittar vi på kunderna är det inte alla som har kl. 08-17 som måttstock. Jag tror inte att man kan vara så låst med den tekniken vi har i dag. Men man ska så klart inte jobba dygnet runt. Min uppfattning är att man inte heller gör det hos oss.

Läs mer: Grant Thornton utsedd till Sveriges Bästa Arbetsgivare

Om vi fokuserar på sociala medier-användandet. Varför finns Grant Thornton på sociala medier?

– Det är väl inget företag som inte finns på sociala medier i dag. Sociala medier har skapat ytterligare en dimension i kommunikationen, där alla kan vara med. Tillgängligheten är för alla och som företag kan vi fortsätta nätverka online, i tillägg till alla våra möten och seminarier till exempel. Vi är inte längre styrda av att något ska skrivas av en person, godkännas av en annan, skickas till en tredje, så att det blir tratt in och tratt ut. Utan vem som helst kan nå ut med sitt bud­skap. Alla blir kommunikatörer. Det är styrkan med sociala medier.

”Tillgängligheten ger mig frihet och
mindre stress. Det händer att jag
jobbar här i Furusund, exempelvis när
vi har hantverkare på plats.” Foto: Axel Öberg

På vilka sociala medier kan man hitta er?

– På LinkedIn har vi våra grupper och kan bygga vidare på det som vi gör på våra kontor. Det analoga och det digitala blir ett komplement till varandra. I Almedalen är det helt otroligt att ha en kanal som Twitter, som via hashtags blir en mötesplats för alla som är intresserade av de frågor vi brinner för. Vi ser också att lika många som sitter på plats i vårt tält i Visby och lyssnar, lika många har vi som följer oss live via Periscope. På Facebook vänder vi oss främst mot medarbetare och potentiella medarbetare, genom att bygga employer branding. På Instagram kan vi på ett annat sätt visa vad vi gör och känslan av att jobba hos oss. Alla kanaler är viktiga och fungerar bra i olika skeden, för olika aktiviteter och ibland också för olika målgrupper.

Är det viktigt att svara snabbt på frågor och kom­mentarer som kommer in via sociala medier?

– Ja, det är viktigt.

Är det en del av er framgång?

– Många av våra medarbetare finns på sociala medi­er; företagsledningen, våra partners, branschgruppsansvariga och specialister inom olika områden. Det tror jag är vår styrka. Vi har många bra kommunikatörer internt. Vi har inte byggt det så att det enbart är ett gäng på marknad och kommunikation som ska styra och ta bollen. Det är inte alltid vi som kan sakerna bäst. Vi har jättemånga experter som kan uttala sig eller svara mycket bättre. Varför skulle vi hålla tillbaka dem?

Läsa böcker är ett stort intresse. Foto: Axel Öberg

Vilka är utmaningarna med dagens kommunikation?

– Kunder och potentiella kunder vill gärna se hur vi jobbar med andra kunder. De vill se kundcase och veta vad vi tillför på riktigt. Och då är det ju en utmaning att branschens regler gör att vi inte kan kommunicera det på det sätt som vi och kunderna skulle vilja. Vi kan rabbla upp hur bra vi är på skatt och vilka bra revi­sorer vi har, men potentiella kunder vill veta vad vi exakt har hjälpt olika bolag med, vilket värde det har skapat. Ganska ofta kan vi inte berätta det. En annan ut­maning är: Vad är kommunikation och vad är marknadsföring i dag? Tidigare fanns det tydligare regler. En köpt an­nons var marknadsföring. Men nu är vi online och kör native-annonsering och en annan typ av storytelling. Är det marknadsföring? Eller är det kommunikation?

Hur uppdaterar du dig – har du några inspirationskällor?

– För att inte bli låst försöker jag framförallt titta på hur andra branscher, som hotellbranschen och resebranschen, jobbar. Det är fantastiskt att se hur många relativt nya bolag anammar ett nytt snabbt sätt att agera. Som när presidenten får en egen playlist på Spotify. Jag är även väldigt intresserad av inredning och byggnadsvård och följer olika bloggar. Det finns exempelvis jättemånga duktiga mäklare som berättar historier med de hem de har till salu. Ibland avundas jag dem hos oss som jobbar direkt mot våra kunder. Det känns som om de får möta många häftiga bolag och in­spirerande entreprenörer. Vår bransch är ju otroligt spännande och rolig, men många utanför branschen vet inte om det.

Texten är en något förkortad version av intervjuporträttet Sociala medier gör alla till kommunikatörer, Balans nr 9, 2017.

Taggar: Grant Thornton porträtt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp