De nio kriterier hållbarhetsinformationen för 2015 utvärderas utifrån är:
1. Styrelsens ansvar
2. Väsentlighet och involvering av intressenter
3. Mål och strategier
4. Risker och möjligheter
5. Balans, transparens och användarvänlighet
6. Tillämpning av riktlinjer och redovisningsprinciper
7. Värdeskapande, integrering och innovation
8. Värdekedjan
9. Anpassning till EU-direktivet om hållbarhetsrapportering
SKF tar hem priset för Bästa redovisning av hållbarhet. Företaget har kommit långt när det gäller att förstå och beskriva kopplingen mellan integrering av hållbarhetsfrågor i verksamheten och värdeskapande.
I mer än tio år, sedan 2003, har FAR årligen delat ut pris under namnet Bästa hållbarhetsredovisning. Inför i år har FAR:s hållbarhetspris bytt namn till Bästa redovisning av hållbarhet. Men syftet är detsamma, att belöna de företag som på ett föredömligt sätt redovisar utvecklingen av sitt hållbarhetsarbete. Och för att kvalificera sig till tävlingen krävs att hållbarhetsinformationen är granskad och bestyrkt av en revisor.
På tisdagen delades årets pris ut på IVA i Stockholm, och priset togs hem av SKF.
– Vi är tacksamma och stolta över att SKF:s årsredovisning och vår integrerade rapportering uppmärksammats genom denna utmärkelse. Många av de frågor som belysts inom integrationen av finansiella, miljömässiga och sociala resultat är frågor som SKF arbetat med under lång tid. Vi ser denna utmärkelse som en uppmuntran att fortsätta att utveckla vår rapportering mot utökad transparens, säger Patrik Stenberg, ansvarig för Investor Relations på SKF.
Inför årets tävling har juryn gått igenom ett 70-tal hållbarhetsredovisningar. Alla svenska företag som har granskande hållbarhetsredovisningar har granskats av juryn. Ericsson, förra årets vinnare ingick inte i årets utvärdering.
– Hållbarhet har kommit för att stanna. Insikten växer nu på många håll att hållbarhet måste integreras i en verksamhets processer och beslut. Jag är glad att det är just detta som juryn har tagit fasta på vid valet av SKF som årets vinnare, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR.
Juryns motivering:
SKF har kommit långt när det gäller att förstå och beskriva kopplingen mellan integrering av hållbarhetsfrågor i verksamheten och värdeskapande. Det finns en röd tråd genom hela redovisningen, vilket visas tydligt i SKFs beskrivning av värdekedjan och affärsmodellen. Även risker och möjligheter samt motåtgärder och aktiviteter relaterade till verksamheten åskådliggörs i redovisningen. Redovisningen av resultat är konsekvent och redovisas balanserat över åren vilket gör att det går att förstå bolagets utveckling. SKF lyfter fram den icke-finansiella resultatrapporteringen genom att presentera en komplett GRI-redovisning i form av ”hållbarhetsnoter” direkt efter de finansiella noterna i årsredovisningen. Styrelsen tar i redovisningen ansvar för såväl finansiella, miljömässiga och sociala resultat. Vikten av hållbarhetsfrågorna framgår även av hur hållbarhetsfrågor beaktas i nomineringsprocessen av styrelse och ledningens arbete.
Årets jury:
Juryn består av FARs specialistgrupp för hållbar utveckling: Torbjörn Westman, KPMG, Andreas Drugge, Deloitte, Charlotte Söderlund, EY, Didrik Roos, Deloitte, Fredrik Ljungdahl, PwC, Isabelle Jonasson, PwC, Jenny Fransson, KPMG, Marie Carlsson Kemppinen, EY och Markus Håkansson, Grant Thornton.