iStock

Skatteverket väljer nya fokusområden

15 februari, 2017

Personalliggare i byggbranschen, vissa rot- och ruttjänster samt den digitala ekonomin. Det är några områden som Skatteverket kommer att granska särskilt noga under 2017.

Varje år väljer Skatteverket ut vissa områden som myndigheten kontrollerar lite extra.

– De allra flesta vill göra rätt med skatten och gör också rätt. Samtidigt ser vi att de som avsiktligt fuskar tar till nya metoder. Vi agerar hela tiden framåtsyftande för att minska risken för fel och fusk och för att seriösa företag inte ska drabbas av illojal konkurrens, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Ingemar Hansson. Foto: Johan Jeppsson

Ingemar Hansson. Foto: Johan Jeppsson

Sedan drygt ett år tillbaka finns det krav på att det ska finnas elektroniska personalliggare på många byggarbetsplatser och i somras började Skatteverket ta ut kontrollavgifter på de byggarbetsplatser som inte för elektroniska personalliggare. Just personaliggare, som infördes för att minska svartarbete, är ett av områdena som kommer att följas upp särskilt i år.

Förra året tillämpade Skatteverket en mjuk linje vid de cirka 12 000 kontroller som gjordes då, men i år kommer Skatteverket att tillämpa regelverket fullt ut.

– Viljan att göra rätt är stor inom byggbranschen, men trots det har vi sett mycket fel och brister, säger Conny Svensson, rikssamordnare för personalliggare och kontanthandelskontroll.

Kontroll av att kontanthandelsförsäljare har godkända kassaregister fortsätter också. Likaså kommer inom rot- och rutområdet ett särskilt fokus att läggas på takarbete, flyttjänster och bostadsförsäljningar.

Även den digitala ekonomin samt skattefusk i samband med grov ekonomisk brottslighet och vid utlandstransaktioner kommer att kontrolleras särskilt noga.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Skatteverket

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp