iStock

Skatteverket: Lika skatt för lika arbete

9 september, 2017

Lika skattevillkor för arbetstagare anställda av utländska företag och arbetstagare i svenska företag. Det är Skatteverkets mål med ett förslag om lagändring.

Skatteverket vill införa begreppet ekonomisk arbetsgivare i svensk lagstiftning. Ett förslag har lagts fram som påverkar anställda i utländska företag, utan fast driftställe i Sverige. Arbetstagare som utför arbete åt ett företag i Sverige ska också beskattas här. Det avgörande för var arbetstagaren ska beskattas ska inte längre vara vem som betalar ut lönen, utan vem arbetstagaren utför arbetet åt.

Enligt reglerna som gäller i dag ska en begränsat skattskyldig arbetstagare som är anställd av ett företag, offentlig sektor, ideell sektor eller en privatperson i Sverige, betala skatt här vid tillfälligt arbete i landet. Om arbetstagaren däremot är anställd av ett utländskt företag utan fast driftställe i Sverige, och tillfälligt hyrs ut till den som arbetet utförs åt, ska arbetstagaren inte beskattas här.

Genom att ändra dagens regler kan en konkurrensneutral beskattning uppnås, menar Skatteverket. Det skulle också innebära att utländska företag med verksamhet i Sverige omfattas av samma regelverk som svenska företag som bedriver motsvarande verksamhet. Då blir det enligt Skatteverket lättare att få in den skatt som ska betalas här.

Samtidigt vill myndigheten införa anmälningsplikt för arbetstagare vid arbete i Sverige. Förslaget gäller fysiska personer som utför arbete i Sverige. Det innebär att den som inte är folkbokförd här, saknar personnummer, eller ett samordningsnummer, personligen måste infinna sig hos Skatteverket för registrering när arbetet i Sverige påbörjas.

Bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 januari 2019.

Läs mer: Skatteverkets promemoria: Beskattning och betalning av skatt vid tillfälligt arbete i Sverige

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: skatt Skatteverket

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp