Foto: Magnus Dahlgren

Skatteverket efter kritiken: ”Önskemålen finns på vår prioriterade lista”

13 februari, 2019

Systemet för att lämna AGI blev svårjobbat för konsulterna. Nu ska Skatteverket se över vad som behöver ändras.

400 000 arbetsgivare och sju miljoner löntagare berörs av arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI. Främsta syftet med AGI och att lämna uppgifterna varje månad är att minska andelen fel och fusk. Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket, berättar att arbetet med att ta fram det nya systemet har pågått sedan förra sommaren. Hon beklagar att många konsulter upplever att systemet blivit krångligare och mer svårjobbat.

–  Vi har fått in en del synpunkter och förstått att systemet varit bristfälligt för dem som är konsulter och arbetar med att rapportera in för flera företag. Det är olyckligt att det har blivit så här men det har naturligtvis inte varit vår avsikt utan funktionen har bara ramlat bort i allt arbete med systemet, säger hon.

Pia Blank Thörnroos, Skatteverket. Foto: Jeanette Andersson

Första gången som arbetsgivarna använt systemet på riktigt har varit nu i februari när ersättningarna för arbete som betalades ut under januari rapporteras.

–  De nya reglerna gör att vi får ett modernt och transparent system. När rapporteringen sker månadsvis blir det lättare att upptäcka fel exempelvis i samband med personalliggarkontroller. Detta kan förväntas leda till att skattefelet blir mindre, säger Pia Blank Thörnroos.

Från Skatteverkets håll kommer man nu att ta till sig av synpunkterna som kommit in.

–  Jag kan inte säga något datum när funktionerna som efterfrågas är på plats men vi förstår att behovet finns, framför allt när det handlar om att kunna få en lista över vilka man har lämnat arbetsgivardeklaration för. Önskemålet finns på vår lista för prioriterade åtgärder när vi fortsätter att utveckla systemet, säger Pia Blank Thörnroos.

–  Det är ju en stor tjänst vi har byggt och det är först nu när den börjar användas som vi kan se och förstå fullt ut hur den upplevs. Tyvärr är det ofrånkomligt att det uppstår den här typen av missar. Vi har som sagt förståelse för behovet och kommer att jobba vidare med systemet, säger hon.

Läs mer: Skatteverkets system för AGI ger konsulterna extraarbete

Taggar: AGI Skatteverket

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

KPMG:s vd Magnus Fagerstedt lämnar

26 mars, 2019 Magnus Fagerstedt lämnar KPMG med omedelbar verkan. Han och styrelsen är oense om framtiden.

Pernilla Lundqvist ny krönikör i Balans

22 mars, 2019 Ordförande för FAR:s policygrupp för redovisning Pernilla Lundqvist fattar pennan.

”Jag klarade provet!”

21 mars, 2019 För att öka chanserna att klara redovisningskonsultexamen bad Josefin Emitslöf om många olika arbetsuppgifter.

Månadens medlem: Jannike Gellerstam

20 mars, 2019 Jannike Gellerstam är auktoriserad revisor på Frejs, jobbar med generationsskiften och brinner för konsultationer med kunderna.

Bolagsverket: Revisorer – lämna in årsredovisningen digitalt!

19 mars, 2019 Obligatorium: Det gäller för digital inlämning av årsredovisning för aktiebolag som följer K2 och K3.

Det här innebär de nya utbildningskraven för dig och din byrå

15 mars, 2019 De nya reglerna om utbildning för revisorer ställer krav på byråerna.

 Upp