iStock

Sista dagen att ansluta till digital brevlåda

1 mars, 2017

Skatteverkets kampanj om fördelarna med digital brevlåda berör även revisorer, redovisningskonsulter och rådgivare. I dag 1 mars är sista dagen för den intresserade att ansluta sig.

Sedan Skatteverkets kampanj drog igång i början av 2017 har 30 000 till 50 000 svenskar i veckan anmält sitt intresse för att skaffa tjänsten digital brevlåda. Och det är ingen tvekan om att det är budskapet om att få eventuell skatteåterbäring redan före påsk som har varit den lockande faktorn.

Förra året skaffade cirka 10 000 svenskar i veckan en digital brevlåda – sedan kampanjen rullade ut har antalet alltså tre- till femdubblats.

Den som har en digital brevlåda för myndighetspost senast i dag 1 mars får sin deklaration redan 8-10 mars, vilket är ungefär en månad tidigare än när pappersdeklarationen kommer.

Deklarationen, inklusive specifikationen, skickas dessutom elektroniskt som en pdf-fil vilket är enkelt att förmedla till den som är ombud.

Sammantaget får revisorn, redovisningskonsulten och rådgivaren mer tid på sig att hjälpa kunden med deklarationen.

Enligt uppgift från myndigheten är bakgrunden till kampanjen ”dels den allmänna inriktningen mot att ge snabbare besked, men framförallt att stimulera anslutningen till digital brevlåda för att göra Skatteverkets utskick säkrare, snabbare och mer tillgängliga”.

De generella fördelarna enligt Skatteverket gäller därför även för den som ska betala eller som ska göra tillägg/ändringar, även om just eventuell skatteåterbäring inte betalas ut före påsk till den som behöver göra modifikationer i sin deklaration.

Läs mer: Lönebesked via digital brevlåda efterfrågas

Datum att hålla koll på:

1 mars: Senast datum för att ansluta sig till en digital brevlåda via Bank-id, anmäla bankkontonummer till Skatteverket och bocka i att man vill ha myndighetspost från just Skatteverket.

8-10 mars: Deklarationen kommer digitalt i form av en pdf-fil.

29 mars: Senast datum att godkänna deklarationen utan att ändra eller lägga till något – gäller den som hade eller skaffade digital brevlåda senast 1 mars och vill ha skattepengarna till påsk.

5-7 april: Skatteverket skickar ut slutskattebesked till den som senast 1 mars hade en digital brevlåda och godkände deklarationen utan att ändra eller lägga till något.

Läs mer på Skatteverkets webb.

Taggar: rådgivning redovisningskonsult revisor Skatteverket

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp