Deloitte, Svalner Skatt & Transaktion, KPMG

Kvinnliga skatterådgivare slår sig fram

Faktaruta

Bland FAR:s 333 auktoriserade skatterådgivare är 124 (37 %) kvinnor och 209 (63 %) män.

14 oktober, 2016

Svenska kvinnliga skatterådgivare uppmärksammas av International Tax Review (ITR). Balans har pratat med tre av dem.

Med listan Women in Tax Leaders vill International Tax Review (ITR) uppmärksamma framgångsrika kvinnliga skatterådgivare som slagit sig fram i en traditionellt mansdominerad bransch. För en plats i guiden krävs bekräftelser på enastående verkställda prestationer samt nomineringar från kollegor och kunder.

I årets upplaga av listan finns nio svenska kvinnor representerade från olika byråer i landet. Det triggade igång Balans nyfikenhet – och nu har vi fått tag på tre av dem för att prata mer om utmärkelsen och dess betydelse.

Tina Zetterlund

Verksamhetschef KPMG Skatt (Stockholm)

Tina Zetterlund. Foto: Pressbild KPMG

Tina Zetterlund. Foto: KPMG

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Det är självklart roligt att uppmärksammas, då utmärkelsen bygger på nomineringar från kunder och kollegor i branschen. Utmärkelsen är inte bara min, utan framför allt ett mycket fint betyg till mina fantastiska team, som har ett otroligt engagemang för kunderna och varje dag strävar efter att leverera med högsta kvalitet. Nyheten har nått en större spridning än jag kunnat föreställa mig. Jag har fått många gratulationer från kunder, kollegor och vänner, så utmärkelsen har bidragit till lite extra energi nu när höstmörkret kryper på.

Varför behövs utmärkelsen?

– Egentligen anser jag att kön är helt oväsentligt för vår rådgivning. Det som utmärker en bra skatterådgivare är enligt min uppfattning engagemang, materiell kompetens och förmåga att sätta skattefrågorna i ett större perspektiv. Men det går inte att blunda för att branschen fortfarande är mansdominerad, trots att rekryteringsbasen består av i princip lika andel kvinnor och män. En utmärkelse som lyfter fram kvinnliga förebilder i en mansdominerad bransch har därför ett viktigt signalvärde. Det visar att det som kvinna är möjligt att bli en framgångsrik skatterådgivare, samtidigt som du prioriterar annat i livet.

Varför är det viktigt att få in kvinnor i branschen?

– Jag ser det i första hand från ett affärsmässigt perspektiv, inklusive ett hållbarhetsperspektiv, i min roll som chef för KPMG Skatt. Vi måste som skatterådgivare kunna spegla samhället, som består av 50 procent kvinnor. Vi ser allt oftare att kunder vill veta hur våra team är sammansatta och kräver att teamet avspeglar en rimlig könsfördelning. Därutöver tycker jag givetvis att kvinnor ska ha samma förutsättningar som män att verka i branschen. Historiskt sett har det varit en orimlig könsfördelning på toppen, men en förändringsresa har i alla fall påbörjats. Inom KPMG har vi satt ett mål om 33 procent kvinnliga delägare till 2020. Jag hoppas vi når den siffran snabbare än så, och en ännu högre siffra till 2020.

Ulrika Grefberg

Partner Svalner Skatt & Transaktion (Stockholm)

Ulrika Grefberg. Foto: Svalner Skatt & Transaktion

Ulrika Grefberg. Foto: Svalner Skatt & Transaktion

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Det är jättekul att bli nominerad – det är ju både konkurrenter och klienter som via sina omdömen ser till att det sker. Det är en bekräftelse på att det man gör hela dagarna verkligen betyder något och att man är bra på det.

Varför behövs utmärkelsen?

– Det finns många rådgivare med olika spetskompetenser. Utmärkelsen är ju ett sätt att synas som rådgivare. Företagen som anlitar rådgivare får en uppfattning om vilka som är experter och bäst inom ett visst område.

Varför är det viktigt att få in kvinnor i branschen?

– Det är en klart mansdominerad bransch. Tittar man på statistik över stora rådgivningsbyråer är det tydligt att andelen kvinnor minskar ju högre upp du kommer i hierarkin. Jag anar att andra listor domineras av manliga skatterådgivare. Denna lista är ett bra sätt att få fokus på bra kvinnliga skatterådgivare på marknaden.

Elvira Barriga Allvin

Transfer Pricing Partner Deloitte Sweden (Göteborg)

Elvira Barriga Allvin. Foto: Deloitte

Elvira Barriga Allvin. Foto: Deloitte

Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Från ett personligt perspektiv är utmärkelsen särskilt rolig då jag är den enda rådgivaren med utländsk bakgrund som omnämns på den svenska marknaden, och den enda Big 4-partnern inom Skatt med utomeuropeiskt påbrå. Vår bransch har präglats av att vara väldigt konservativ, men har utvecklas och internationaliserats under de 17 år som jag har jobbat som transfer pricing-rådgivare. Den här utmärkelsen är en bekräftelse på mitt eget hårda arbete, ett indirekt tecken på att vår bransch har moderniserats i takt med globaliseringen, och ett bevis på att Deloitte utmärker sig genom att eftersträva kulturell mångfald. Vidare belyser den här omnämningen, tillsammans med min utmärkelse i Euromoney’s Guide to the World Leading Transfer Pricing Advisers, att jag har lyckats med de två sakerna som jag har eftersträvat professionellt, nämligen att vara en duktig rådgivare och en kompetent ledare.

Varför behövs utmärkelsen?

– Utmärkelsen behövs för att lyfta fram duktiga kvinnliga ledare som eftersträvar att göra skillnad i sina rådgivningsroller och för att synliggöra kvinnliga förebilder i skattebranschen. Av partners i branschen utgör kvinnliga partners mindre än 20 procent, vilket innebär att det finns ett behov av att lyfta fram kvinnliga förebilder för att inspirera inte bara unga kvinnliga talanger men även unga manliga talanger som tar jämställdhet för givet.

Varför är det viktigt att få in kvinnor i branschen?

– Det är viktigt att få in kvinnor i alla branscher då vi representerar minst 50 procent av talangpoolen. När det gäller skatterådgivningsbranschen är denna bransch under enorm förändring till följd av bland annat BEPS-projektet. Under flera decennier var skattemarknaden inriktad på compliance och optimering. BEPS-projektet innebär ett ökat behov av att jobba på ett mycket strukturerat sätt, både med hållbarhetsfrågor för att fortsätta bidra ur ett samhällsperspektiv och med digitalisering för att bemöta regulatoriska krav och riskhantering. För att bemöta denna förändringsvåg är en framgångsfaktor att bygga team med mångfald och jämställdhet för att på så vis öka innovationskraften och för att säkra ett effektivt genomförande av förändringsarbetet.

Taggar: ITR skatterådgivning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp