iStock

Skatterådgivare sluter upp lokalt

2 december, 2016

När Niclas Christiansson bytte jobb från Skatteverket till att bli skatterådgivare på en mindre revisionsbyrå uppstod ett behov av nätverkande. Tack vare en spontan god idé är han i dag mindre ensam med sina funderingar.

Plötsligt satt han där med sina kniviga skattefunderingar och hade ingen kollega att bolla med. Det visade sig snart att auktoriserade skatterådgivaren Niclas Christiansson från Varbergs Revisionsbyrå och en ex-kollega från Skatteverket gick i liknande tankar.

Niclas Christiansson. Foto: Varbergs Revisionsbyrå

Niclas Christiansson. Foto: Varbergs Revisionsbyrå

– Vi började prata med varandra om det och bestämde oss för att träffas spontant. Första gången var vi fyra personer, men det blev snabbt en snöbollseffekt. Nästa gång kom det sex personer, sen åtta… I dag är vi 12-13 personer från västra Sverige med skatt som specialitet som träffas, berättar Niclas Christiansson över telefon.

Läs mer: Skatterådgivare på väg att få EU-paket

I nätverket som skapades för två år sedan har många ”medlemmar” gemensamt att de tidigare har arbetat på storbyråer men sitter i dag ensamma med sina kunskaper.

– Från början visste vi inte vad vi skulle prata om. Men nu har vi bestämt att var och en tar med sig ett intressant rättsfall, så diskuterar vi det. Händer det annat i branschen; som 3:12-utredningen eller FAR:s nya kvalitetssäkring för skatterådgivare, tas det upp.

Ofta debatteras alltså sådant som har varit på agendan, även om Niclas Christiansson kallar träffarna för ”ganska löst hållna”. Minst lika viktigt är att lära känna varandra, framhåller den auktoriserade skatterådgivaren.

I nätverket finns representanter från både revisions- och advokatbranschen och gruppen ser till att träffas i konferenslokaler på varandras arbetsplatser tre-fyra gånger per år.

Läs mer: Kvinnliga skatterådgivare slår sig fram

Tre i teamet har anknytning till Varberg, en jobbar vanligtvis i Schweiz och resterande har sin bas i Göteborg. Några är enmanskonsulter – det vill säga sitter varken på revisionsbyrå eller på advokatbyrå. Andra arbetar som skatterådgivare på revisions- eller advokatbyråer men är ensamma om att jobba med skatt.

– Att ses på det här sättet har varit till stor hjälp. Även om man har kollegor på plats kan man inte alltid bolla skattefrågor med dem. Får jag några funderingar i dag kan jag alltid mejla eller höra av mig till någon i nätverket, säger Niclas Christiansson.

Taggar: auktoriserad skatterådgivare skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp