Foto: iStock

Skatterådgivare på väg att få EU-paket

16 september, 2016

EU-kommissionen annonserade i somras framtida åtgärder för att hantera skatteflykt, skatteundandragande, förskingring och penningtvätt. FAR:s experter följer frågan på nära håll.

Precis som i fallet med EU:s revisionspaket är det en större kris i omvärlden som fungerar som tändande gnista för EU:s lagstiftningsmaskineri. Då var det finanskrisen. Nu är det Panama-läckan som fått EU-politikerna att vilja visa handlingskraft. Enligt uppgifter till Balans kommer initiativet från EU-parlamentet, men EU-kommissionen har fångat bollen och aviserade i somras att den kan komma att föreslå åtgärder för att hantera dels skatteflykt, dels förskingring och penningtvätt.

Konkret kan det komma att innebära:

  • strängare reglering av skatterådgivare
  • ändringar av EU-direktivet om administrativt samarbete i fråga om beskattning
  • ändringar i penningtvättsdirektivet

En konsultationsrunda kring skatterådgivarnas roll liksom sambandet mellan skattetransparens och kampen mot penningtvätt är nu på gång från EU-håll.

Möjliga förslag till åtgärder som nämnts är starkare skydd för visselblåsare på skatteområdet, bättre informationsutbyte mellan skattemyndigheter i EU och bättre internationell reglering kring skatt. Bland annat vill kommissionen ta fram en svart lista över länder som inte samarbetar i frågor om rättvis beskattning.

FAR:s experter följer frågan på nära håll och pekar på att den följer en trend.

– EU-kommissionens initiativ ligger i linje med det 10-punktsprogram för att motverka skatteflykt som finansminister Magdalena Andersson presenterade i våras. Vi följer givetvis utvecklingen i den här frågan men i nuläget är det mycket svårt att sia om eventuell reglering för skatterådgivare och i sådant fall hur en sådan kommer att se ut, säger Joachim Agrell, skatterådgivare på Deloitte, ordförande i FAR:s styrgrupp sektion skatt och FAR:s representant i FEE:s skattegrupp.

Taggar: EU skatterådgivare skatterådgivning

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
Annons
Far Online

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020 Riksdagen öppnar upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6).

RI: Revisorerna väntas få större ansvar för hållbarhet  

2 juni, 2020 Revisorer har låg kunskap inom hållbarhet anser specialister. RI är försiktig med att dra slutsatser.

”Ha inte för bråttom!”

29 maj, 2020 Testa dig fram! Det karriärtipsar Jessica Herrlin - byråledare Baker Tilly Halmstad.

5 frågor och svar om Reko kopplat till lön

28 maj, 2020 Är det bara auktoriserade lönekonsulter som ska följa Reko? Och hur är det med tystnadsplikten?

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

 Upp