Foto: iStock

Skatterådgivare på väg att få EU-paket

16 september, 2016

EU-kommissionen annonserade i somras framtida åtgärder för att hantera skatteflykt, skatteundandragande, förskingring och penningtvätt. FAR:s experter följer frågan på nära håll.

Precis som i fallet med EU:s revisionspaket är det en större kris i omvärlden som fungerar som tändande gnista för EU:s lagstiftningsmaskineri. Då var det finanskrisen. Nu är det Panama-läckan som fått EU-politikerna att vilja visa handlingskraft. Enligt uppgifter till Balans kommer initiativet från EU-parlamentet, men EU-kommissionen har fångat bollen och aviserade i somras att den kan komma att föreslå åtgärder för att hantera dels skatteflykt, dels förskingring och penningtvätt.

Konkret kan det komma att innebära:

  • strängare reglering av skatterådgivare
  • ändringar av EU-direktivet om administrativt samarbete i fråga om beskattning
  • ändringar i penningtvättsdirektivet

En konsultationsrunda kring skatterådgivarnas roll liksom sambandet mellan skattetransparens och kampen mot penningtvätt är nu på gång från EU-håll.

Möjliga förslag till åtgärder som nämnts är starkare skydd för visselblåsare på skatteområdet, bättre informationsutbyte mellan skattemyndigheter i EU och bättre internationell reglering kring skatt. Bland annat vill kommissionen ta fram en svart lista över länder som inte samarbetar i frågor om rättvis beskattning.

FAR:s experter följer frågan på nära håll och pekar på att den följer en trend.

– EU-kommissionens initiativ ligger i linje med det 10-punktsprogram för att motverka skatteflykt som finansminister Magdalena Andersson presenterade i våras. Vi följer givetvis utvecklingen i den här frågan men i nuläget är det mycket svårt att sia om eventuell reglering för skatterådgivare och i sådant fall hur en sådan kommer att se ut, säger Joachim Agrell, skatterådgivare på Deloitte, ordförande i FAR:s styrgrupp sektion skatt och FAR:s representant i FEE:s skattegrupp.

Taggar: EU skatterådgivare skatterådgivning

Text: Rakel Lennartsson

rakel.lennartsson@far.se
ANNONS
ANNONS

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

 Upp