Baker Tilly, EY, Grant Thornton

Skatterådgivare frustrerade över oklara coronastödsregler

25 november, 2020

Reglerna för det förlängda omställningsstödet samt korttidsstödet är alldeles för otydliga. Och på tok för otidsenliga. Det är några av kommentarerna i Balans intervju med tre skatterådgivare.

Under hösten har en rad nya stöd till följd av pandemin presenterats. Omställningsstödet har exempelvis förlängts, vilket innebär att företag kan söka stödet för augusti, september och oktober. Och det gäller att hålla tungan rätt i mun, för samtidigt har regeringen presenterat ytterligare en åtgärd; enskilda näringsidkare kan sedan i början av november söka ett särskilt omsättningsstöd, om de inte omfattas av omställningsstöd och stöd vid korttidspermittering.

Men skatterådgivarna som Balans varit i kontakt med drar sig i håret. Reglerna är för luddiga.

− Det är frustrerande. När man jobbar som skattejurist är man van vid att lösa problem och svara både på frågor internt och externt. Men när det gäller stödpaketsdelarna är de så oklara, otydliga och svårtolkade att det är väldigt svårt att landa i ett resonemang. Vi kan inte ge ett konkret råd till våra kunder, säger Elisabeth Mörck, Auktoriserad Skatterådgivare FAR på Grant Thornton.

Elisabeth Mörck. Foto: Grant Thornton

De mindre företagen har drabbats extra hårt av pandemin. Men även större företag lider, påtalar Elisabeth Mörck och pekar på att de i sin tur är arbetsgivare åt många människor.

− Även om rådgivningen till stor del skiljer sig och verksamheterna har olika typ av problem, handlar det i slutändan om samma sak. Alla är drabbade, fortsätter Elisabeth Mörck.

− Det bästa hade varit om lagstiftare och myndigheter hade kunnat ge mer raka besked vad som gäller. Så som lagstiftningen är utformad är läget väldigt rättsosäkert. Reglerna är kanske de mest svårtolkade vi har varit med om – och då är vi ändå vana att tolka lag-, myndighets- och skatteregler hela dagarna.

Christine Persson har titeln Auktoriserad Skatterådgivare FAR på Baker Tilly. Även hon hade hoppats på mer raka besked från Tillväxtverket och Skatteverket.

− I grunden hade jag önskat en annan och betydlig tydligare lagstiftning där man hade tänkt igenom fåmansföretagens perspektiv, säger hon.

Christine Persson. Foto: Baker Tilly

Hon framhåller att omställningsstödet är något enklare att bedöma förutsättningarna för men har en del utmaningar i beräkningarna. Medan korttidsarbetsstödet ger ordentligt med huvudbry redan i grundförutsättningarna.

−  Förutsättningarna för korttidsarbetsstödet är alldeles för otydliga och den praktiska tillämpningen illa anpassad för de mindre bolagen. Det har gjort det jättesvårt att hitta en bra nivå i rådgivningen. Vi sitter med sådana frågor nu: Uppfyller bolaget kriterierna? Vad innebär det att ha fått allvarliga ekonomiska svårigheter? Vem kan göra den bedömningen och hur?, exemplifierar hon.

Hon pekar på att det är besvärligt att ge kunderna det de mest behöver: tydliga råd.

− När de hör av sig med frågor kan vi inte ge några konkreta svar. Utan det vi kan erbjuda är vår bedömning, säger Christine Persson.

Helena Norén, skattepartner på EY, menar att skattesystemet delvis är omodernt.

− Det är otroligt viktigt att vårt skattesystem är robust och att vi tar hand om den som inte kan ta hand om sig själv. Men staten har ett ansvar att inte överutnyttja den resursen, inkomst av arbete beskattas alldeles för högt. Hela vårt system bygger på att man ska ha en anställning i en fabrik. Men det är ganska få som lever så idag, påtalar hon.

Helena Norén. Foto: EY

Många kunder ser just nu över sin verksamhetsstruktur, sin kostnadsbas och sin affärsmodell, berättar Helena Norén. EY Tax har därför framförallt varit involverade i att hjälpa företag med strukturella förändringar, förutsättningar för omställningsstöd samt permitteringar.

Själv arbetar Helena Norén mest med den finansiella sektorn, men känner i dagens läge starkt för entreprenörer och egenföretagare. All näring som bygger på att människor samlas, som besöksnäring och underhållning är för tillfället helt utslagen, säger hon, och uttrycker sig i termer som: ”Den patienten behöver medicin.”

− De som har det värst just nu är alla frilansare inom till exempel underhållningsindustrin som plötsligt står utan intäkter, men med en hel del fasta kostnader. De har inget skyddsnät och kanske inte heller en sjukpenningsgrundande inkomst. Det är otroligt krångligt och svårt att göra rätt som småföretagare. Dessutom har du vare sig HR-, ekonomi eller IT-avdelning att ringa eftersom du gör allting själv, säger Helena Norén.

Ett årsskifte står för dörren bara ett par veckor fram i tiden. Det påkallar nya frågeställningar hos byråerna. Hur blir det när företagen börjar på nya räkenskapsår?

Elisabeth Mörck och hennes kollegor på Grant Thornton har hört av sig till myndigheterna, men ännu inte fått några svar.

Hur planerar man rådgivningsverksamheten när läget är som det är?
− Det går inte, men vi är vana att prioritera om. Det kommer många nya direktiv hela tiden – och då måste vi ta till oss alla nyheter och analysera vad det betyder för våra kunder. Det är viktigt att inte stressa igenom den rådgivning vi ger, säger Elisabeth Mörck och tillägger:

− Om vi tycker att det är svårt att planera, då kan man tänka sig hur det är för företagen. Det är inte oss det är synd om. Det läggs mycket på kundernas knän.

Läs mer: Så funkar storbyråernas skatterådgivning på distans

Läs mer: Krishantering och återstartarten av ekonomin – det säger skatteexperterna

Läs mer: Så påverkar EU:s skattepolitik Sverige

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona skatt skatterådgivare skatterådgivning

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

  24 september, 2021 Klarläggande besked för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

  WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp