Getty Images

Skattefrågor i höst – det här är på gång

10 augusti, 2020

Coronastöd, DAC6, digitala skatter, brexit, den kommande skattereformen… Det råder inte brist på aktuella skattefrågor de kommande månaderna. Här är höstens hetaste frågor inom skatt.

Precis innan årets sommarsemestrar skulle det ha pågått en febril aktivitet i Almedalen i Visby – om allt hade varit som vanligt. Almedalen brukar fungera som en temperaturhöjare inför höstens omstart i politik och näringsliv. Men nu var inget under våren och den tidiga sommaren som det brukar och den viktiga mötesplatsen för politik och samhälle ställdes in.

Vilka skattefrågor hade diskuterats vid mötena i årets Almedalen om dessa hållits? Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, är säker på sin sak.

Hans Peter Larsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Coronastöden väntas uppgå till 250–300 miljarder kronor. Pengar som lånas upp. Att betala tillbaka beloppet anses inte vara något alternativ. I stället ska tillväxten öka så att statsskuldens andel av BNP successivt minskar till dagens nivå. Utgångspunkten för seminarierna hade varit den som FAR pratar om; konkurrenskraftiga skatter för företag och ägare, säger han.

Magnus Larsson, auktoriserad skatterådgivare på Deloitte och ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt, nämner också konsekvenserna av corvid-19, men tror att man även hade talat om den stundande skattereformen, uppföljning av informationsplikten för skatterådgivare (DAC6) och om skatt på digitala tjänster.

Vilka är då höstens mest aktuella skattefrågor?
– Skattereformen och digitalskatten, som rycker allt närmre. När det gäller det rättsliga området tror jag att frågan om ränteavdragen återigen kommer att diskuteras. Vi har ett antal intressanta rättsfall i pipen, svarar Magnus Larsson.

Magnus Larsson. Foto: Emelie Asplund

Tre nivåer eller typer av skatter kommer att omdebatteras i höst bland ekonomer och kanske till viss del fångas upp redan i höstbudgeten, menar Hans Peter Larsson, och nämner skatter som främjar sysselsättning och efterfrågan, skatter på kapital samt skatter som främjar företagens konkurrenskraft och investeringar.              

– Den gemensamma nämnaren i skattepolitiken post corona är Keynes, den brittiske nationalekonomen som formulerade politiken som går ut på att skapa efterfrågan i ekonomin genom ökad sysselsättning och breda finanspolitiska stimulanser. Det kan nu även rymma sänkt skatt på arbete för låg- och medelinkomsttagare, säger Hans Peter Larsson.

En fråga som var på alla rådgivares läppar innan coronakrisen – för att sedan tillfälligt försvinna – är följetongen brexit. Men brexit närmar sig, vare sig vi vill eller inte.

– Om det finns ett brexit-avtal på plats, vad innebär det för företagen? Och om det inte finns ett brexit-avtal, vad finns det då för alternativ? Här måste byråerna vara på tårna och agera som de rådgivare de är och hjälpa kunderna. Det är ett gyllene läge för byråerna – och då gäller det att de levererar, fastslår Hans Peter Larsson och avslutar:

– Jokern i höst blir vad Sverige får tillbaka genom EU:s gigantiska stimulanspaket och hur de resurserna kan användas. Bland korten ligger även senare förslag på EU-gemensamma skatter, något Sverige hittills sagt nej till.

Taggar: Corona DAC6 digitalskatt FAR skatt skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp