Foto: Getty Images

Skattefrågor i höst – det här är på gång

10 augusti, 2020

Coronastöd, DAC6, digitala skatter, brexit, den kommande skattereformen… Det råder inte brist på aktuella skattefrågor de kommande månaderna. Här är höstens hetaste frågor inom skatt.

Precis innan årets sommarsemestrar skulle det ha pågått en febril aktivitet i Almedalen i Visby – om allt hade varit som vanligt. Almedalen brukar fungera som en temperaturhöjare inför höstens omstart i politik och näringsliv. Men nu var inget under våren och den tidiga sommaren som det brukar och den viktiga mötesplatsen för politik och samhälle ställdes in.

Vilka skattefrågor hade diskuterats vid mötena i årets Almedalen om dessa hållits? Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR, är säker på sin sak.

Hans Peter Larsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Coronastöden väntas uppgå till 250–300 miljarder kronor. Pengar som lånas upp. Att betala tillbaka beloppet anses inte vara något alternativ. I stället ska tillväxten öka så att statsskuldens andel av BNP successivt minskar till dagens nivå. Utgångspunkten för seminarierna hade varit den som FAR pratar om; konkurrenskraftiga skatter för företag och ägare, säger han.

Magnus Larsson, auktoriserad skatterådgivare på Deloitte och ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt, nämner också konsekvenserna av corvid-19, men tror att man även hade talat om den stundande skattereformen, uppföljning av informationsplikten för skatterådgivare (DAC6) och om skatt på digitala tjänster.

Vilka är då höstens mest aktuella skattefrågor?
– Skattereformen och digitalskatten, som rycker allt närmre. När det gäller det rättsliga området tror jag att frågan om ränteavdragen återigen kommer att diskuteras. Vi har ett antal intressanta rättsfall i pipen, svarar Magnus Larsson.

Magnus Larsson. Foto: Emelie Asplund

Tre nivåer eller typer av skatter kommer att omdebatteras i höst bland ekonomer och kanske till viss del fångas upp redan i höstbudgeten, menar Hans Peter Larsson, och nämner skatter som främjar sysselsättning och efterfrågan, skatter på kapital samt skatter som främjar företagens konkurrenskraft och investeringar.              

– Den gemensamma nämnaren i skattepolitiken post corona är Keynes, den brittiske nationalekonomen som formulerade politiken som går ut på att skapa efterfrågan i ekonomin genom ökad sysselsättning och breda finanspolitiska stimulanser. Det kan nu även rymma sänkt skatt på arbete för låg- och medelinkomsttagare, säger Hans Peter Larsson.

En fråga som var på alla rådgivares läppar innan coronakrisen – för att sedan tillfälligt försvinna – är följetongen brexit. Men brexit närmar sig, vare sig vi vill eller inte.

– Om det finns ett brexit-avtal på plats, vad innebär det för företagen? Och om det inte finns ett brexit-avtal, vad finns det då för alternativ? Här måste byråerna vara på tårna och agera som de rådgivare de är och hjälpa kunderna. Det är ett gyllene läge för byråerna – och då gäller det att de levererar, fastslår Hans Peter Larsson och avslutar:

– Jokern i höst blir vad Sverige får tillbaka genom EU:s gigantiska stimulanspaket och hur de resurserna kan användas. Bland korten ligger även senare förslag på EU-gemensamma skatter, något Sverige hittills sagt nej till.

Taggar: Corona DAC6 FAR skatt skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Tentand om revisorsprovet: ”Snabbaste sex timmar jag upplevt”

  18 januari, 2021 Elvira Stehn var en av tentanderna som skrev revisorsprovet i hemstaden Luleå.

  Grant Thorntons VD hyllar medarbetarna: ”Dragit ett tungt lass”

  15 januari, 2021 Trots utmaningarna 2020 har det gått bra för GT. Nu hyllar VD Anna Johnson medarbetarna.

  På kundens villkor

  14 januari, 2021 På Varbergs Revisionsbyrå finns ingen färdig mall – fokus är på kundens individuella behov.

  Svidande kritik mot Tillväxtverkets effektutvärderingar

  13 januari, 2021 Riksrevisionen riktar skarp kritik mot tre myndigheter vars analyser i näringspolitiska insatser brister i tillförlitlighet.

  Vill göra skatterätt lättillgängligt

  12 januari, 2021 Det behövs en ny approach till det skatterättsliga materialet, menar skatterättsprofessorn Eleonor Kristoffersson.

   Upp