Getty Images

Skarpt läge för DAC6 – det här gäller

8 januari, 2021

Nu börjar implementeringen av informationsplikten för skatterådgivare och i viss mån revisorer och redovisningskonsulter gälla. Det här ska du tänka på vid gränsöverskridande arrangemang.

I november kunde Balans berätta att branschen fortfarande väntade på vägledning från Skatteverket i fråga om DAC6, implementeringen av informationsplikten av gränsöverskridande arrangemang.

Nu har byråerna blivit bönhörda genom att myndigheten – efter löpande dialog med FAR – presenterat relevant vägledning och förtydligat vilka transaktioner det ska upplysas om.

– Varje råd eller överföring till utlandet måste från och med årsskiftet stämmas av mot dessa regler för att undgå risk för att rådgivaren annars får betala en sanktionsavgift, det vill säga, i praktiken böter, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR och Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

Hans Peter Larsson. Foto: Christian Gustavson

– Detta är en av de största och viktigaste skattenyheterna 2021 för auktoriserade skatterådgivare, revisorer och redovisningskonsulter. I de flesta fall kommer man dra slutsatsen att inrapportering inte behövs, men avstämningen måste ändå göras så fort man har en utlandsaffär där man ger råd, understryker Hans Peter Larsson vidare.

Sista datum när Skatteverket behöver att byråerna redogör för de gränsöverskridande rapporteringspliktiga arrangemang som gjordes tillgängliga, blev klara för implementering, eller vars genomförande påbörjades 1 juli till och med 31 december 2020, är 31 januari 2021.

Historiska arrangemang, där första steget i implementeringen togs mellan 25 juni 2018 och 30 juni 2020, ska lämnas in till myndigheten senast 28 februari 2021.

Läs mer: Rättslig vägledning kring rapporteringspliktiga arrangemang (DAC6) på Skatteverkets webb

Taggar: auktoriserad revisor auktoriserad skatterådgivare DAC6 informationsplikt

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp