Foto: iStock

Redovisningskonsult – felrättare eller coachande rådgivare?

9 april, 2017

Det senaste mötet i styrgruppen för sektion Redovisning kretsade framför allt kring den auktoriserade redovisningskonsultens nya roll i skenet av den pågående digitaliseringsprocessen.

Att spelplanen och förutsättningarna för att vara en framgångsrik auktoriserad redovisningskonsult är i snabb förändring har knappast undgått någon. Att processen går fortare än många trott är också ett faktum och många kunder har redan kommit långt i automatiseringen och lagrar mycket av sitt material i molnet.

– Det känns som det finns två vägar att välja i vårt yrke. Antingen blir vi felrättare – det vill säga vi tar hand om det som blir fel när våra kunder själva sköter sin kontering, kvittohantering, registervård och så vidare. Eller så blir vi coachande rådgivare som tar betalt för värde. Själv har jag redan valt, jag vill inte bli felrättare, säger Mikael Bergsten, auktoriserad redovisningskonsult på EY och ny medlem i styrgruppen.

Läs mer: FAR-podden om revisorn och redovisningskonsulten

En coachande rådgivare hjälper sina kunder att titta både bakåt och framåt. Ibland hjälper man till med historisk analys, konsolidering och rapportering i periodiska processer som budget, prognos och bokslut. Men i den coachande rådgivarens roll ligger det till exempel att hjälpa kunderna med framåtblickande analys, simuleringar och affärsorienterade kommentarer av budget, prognos och månadsbokslut.

– Allt börjar med att vi måste våga ställa enkla och öppna frågor och kanske framför allt – att bli ännu mer intresserad av kunden och verksamheten. Vi måste våga utmana genom att ställa frågorna: vart är ni på väg, vad har ni för planer och hur ska ni göra för att komma dit?

Camilla Carlsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

Camilla Carlsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

Camilla Carlsson är auktoriserad redovisningskonsult på FAR.

– Framtidens konsultrådgivare måste sätta kunden i fokus och framför allt förstå bolagets verksamhet för att kunna coacha kunden i rätt riktning. Man måste även släppa noggrannhetskulturen och gå mot en rådgivarkultur. Tekniken är till vår hjälp; vi kan inte springa fortare utan vi måste jobba smartare. Använder vi tekniken på rätt sätt kommer rådgivarrollen komma som ett naturligt steg, säger hon.

 Läs mer: FAR:s framtidsstudie Nyckeln till framtiden

Taggar: redovisningskonsult

Text: Mats Rimér

mats.rimer@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Passion gav lönsamhet

4 juli, 2019 Så blev Lamooi Accounting en av de mest lönsamma byråerna på ett par år.

Månadens medlem: Elias Alakir

1 juli, 2019 Elias Alakir är bland de yngsta auktorise­rade revisorerna i Sverige.

EU-kommissionen får kritik för bristande hållbarhetsredovisning

26 juni, 2019 Europeiska revisionsrätten riktar kritik mot EU-kommissionen för otillräcklig redovisning av hållbarhet.

Revisorn och styrelsens ansvarsfrihet: Varken ja eller ej – vad händer då?

19 juni, 2019 Om revisorn varken kan tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet bör revisorn i normalfallet avstyrka.

Revisorn och styrelsens ansvarsfrihet – en fråga att behandla omsorgsfullt

19 juni, 2019 För­valtningsrevision där revisorn lämnar rekom­mendation om ansvarsfrihet är rätt unikt för Sverige.

 Upp