Foto: iStock

Sextrakasserade kollega – blev chef med personalansvar

18 december, 2017

31 procent av Balans läsare svarar ”ja” på frågan om de har blivit utsatta för sexuella trakasserier i jobbsammanhang.

För fyra veckor sedan, 20 november, ställde Balans en fråga på webben: Har du blivit utsatt för sexuella trakasserier i jobbsammanhang? Fram till 17 december hade det kommit in 272 svar på frågan; där 31 procent (85 röster) svarade ja och 69 procent (187 röster) svarade nej.

Balans ställde frågan efter att det under hösten exploderat vittnesmål om sexuella trakasserier på jobbet, något som började i USA under hashtaggen #metoo och som snabbt spred sig som en löpeld över Atlanten.

Sedan i mitten av oktober har kvinnor i olika branscher samlats under olika arbetsrelaterade hashtaggar för att på sociala medier och i debattartiklar dela med sig av sina erfarenheter kring kränkande behandling, sexism samt sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatser och i jobbsammanhang. Något som blivit möjligt efter att de först organiserat sig via hemliga grupper på Facebook.

Läs mer: #metoo i revisions- och rådgivningsbranschen

Närmare 6 000 jurister har exempelvis skrivit under ett upprop på SvD och diskuterar nu vidare genom att använda hashtaggen #medvilkenrätt. Politikerna samlas under #imaktenskorridorer och journalisterna delar med sig av sina erfarenheter via hashtaggen #deadline. Men grupperna är många fler än så.

Ingen bransch är förskonad från sexuella trakasserier, det visar inte minst antalet som i Balans undersökning har svarat ja på frågan om de utsatts för sexuella trakasserier i jobbsammanhang. Dock har det saknats samlade berättelser från revisions- och rådgivningsbranschen. Balans har vid flera tillfällen uppmuntrat läsare att mejla in vittnesmål och även berätta under hashtaggen #redovisaöppet.

Dan Brännström. Foto: Lieselotte van der Meijs

Läs mer: Så agerar du om utsätts för sexuella trakasserier på jobbet

FAR:s generalsekreterare Dan Brännström blir upprörd när han läser vittnesmålen (här nedan).

– Jättetråkigt och helt oacceptabelt. Det är också beklämmande att läsa hur en intern anmälan inte tas på fullt allvar. Men jag hoppas att MeToo snabbt leder till ökad insikt och dessutom bättre rutiner när någon anmäler kränkningar, säger han.

Här följer vittnesmål från branschen som Balans tagit del av under källskydd.

Jag tänker bland annat på ett obehagligt minne från mitt första år på en av de största revisionsbyråerna. Jag ingick i ett team med fem personer, varav övriga fyra var killar. Under hösten skulle vi tillbringa flera dagar i ett konferensrum hos ett företag för att ägna oss åt förvaltningsrevision. Jag var yngst i teamet. Efter lunchen första dagen samlades killarna vid en av datorerna där en av dem, uppenbarligen inte för första gången, skulle visa delar av en porrfilm. ”Kanske inget för dig det här, inget för tjejer, du vill säkert jobba istället, passa på att gå iväg och ta något möte nu.” Från den dagen förändrades min bild av det fina ordet teamwork, och sedan dess har jag alltid sett till att större team består av både tjejer och killar, gärna med en kvinnlig ledare. Bara tanken på att någon annan nyanställd skulle hamna i en liknande situation får mig att må riktigt illa. Som tur var slutade killen som visade filmerna ganska snart, vilket gjorde både min och många andra kollegors vardag bättre. 

Jag har blivit klappad på rumpan när jag har böjt mig över kopiatorn för att fixa pappersstrul och jag fått säga ifrån på skarpen när partnerkollegorna skojat om kakor till kaffet och annat liknande på en av de största revisionsbyråerna i Sverige och i världen. Överlag är det en mycket god miljö på byrån jag jobbar på, men jag har blivit van att säga ifrån när män säger något kränkande. Förhoppningsvis har någon lärt sig något tack vare mig genom åren. Fram för mer kvinnor inom revisionen så att det kan närma sig 50/50! Om nu männen kan stå ut, med att det blir ett lågstatusyrke… Ännu ett dåligt ”skämt” från män nu när fler och fler kvinnor lockas till revision. Ut och vädra skiten bara! Heja Balans!

För ett par år sedan jobbade jag på en liten revisionsbyrå, som bestod av mig och en manlig revisor. Revisorn var en man i 60-årsåldern och jag var 25 år yngre. På jobbet fick jag frågan om vi inte kunde massera varandra. Första gången blev jag så ställd att jag inte visste inte vad jag skulle svara. Jag sa bara kort nej. Andra gången han frågade så sa jag också nej. Då sa han: ”Jo, men vi skulle kunna ha kontorsmassage och massera varandra, det gör de på min frus jobb.” Frågan ställdes en tredje gång och då sa jag till honom att han som chef borde tänka sig för och inte ställa den typen av frågor, det skulle kunna uppfattas som sexuella trakasserier. Då började han stamma att han minsann inte hade sagt någonting. Jag undrade även om han hade erbjudit min företrädare (som var en man) kontorsmassage. Han svarade nej och tyckte att min fråga var dum. Ungefär: det borde jag väl begripa han att inte kunde erbjuda min företrädare som var en man massage. Det var tydligen helt otänkbart att de skulle sitta där och massera varandra, men helt i sin ordning att göra detta med mig för att jag är kvinna.

Jag blev sexuellt trakasserad av en manlig kollega på en av de stora revisionsbyråerna när jag var ny för ett par år sedan. När vi var ute hos kund och satt själva började han ställa en mängd olämpliga frågor som: ”Hur ofta har du och din sambo sex?” Han sa också: ”När vi ska på jobbkonferens så hoppas jag vi kan dela stuga och ha sex” Dessa trakasserier fortsatte i cirka 3 månader. Till slut gick jag till min chef och berättade allt, mest för att upplysa ledningen vad han säger till sina kvinnliga kollegor eftersom jag fick reda på att jag inte var den enda som utsattes. Dock ville jag inte göra en officiell anmälan. Till slut sa jag till min manliga kollega att sluta med dessa ”skämt”, vilket han så småningom gjorde. Det tråkiga är att han efter några år blev befordrad till chef med personalansvar. Jag kan verkligen inte förstå hur ledningen tänker? De vet ju precis hur han beter sig. Och för ett år sedan hörde jag att han försökte kyssa en av mina kvinnliga kollegor på AW.

Läs mer: ”Behövs uttalad nolltolerans mot sexuella trakasserier”

Taggar: #metoo #redovisaöppet sexuella trakasserier

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Mod gjorde baks & co till Årets framtidsbyrå 2018

21 september, 2018 Strategiskt arbete och tänket "en kund i taget" gjorde baks & co till Årets framtidsbyrå.

CH Witts pris 2018 till Anja Hjelström

20 september, 2018 Anja Hjelström prisas för artikeln ”Bättre kommunikation – en lösning på vilket problem?”.

Mazars: Viktigast av allt är medarbetarna

18 september, 2018 Ett ungt gäng med höga ambitioner mitt i en av Sveriges hetaste forskningsbyar.

”Kan komma nya sätt för revisorerna att arbeta”

17 september, 2018 Som revisor gäller det att hålla sig uppdaterad inom XBRL-området i höst.

Digital inlämning av årsredovisning – vad tycker du?

14 september, 2018 Vad tycker företag och deras ombud tycker om obligatorisk digital inlämning av årsredovisning?

Månadens medlem: Paulina Persson

13 september, 2018 Varje månad tar vi tempen på en medlem FAR. Hej Paulina Persson!

 Upp