Foto: Getty Images

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020

Nu öppnar riksdagen upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6). Det framgår av kammarens beslut på onsdagen.

Sverige och flera andra EU-länder har haft svårt att få klart nödvändiga processer inför implementeringen av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang, även kallad DAC6. Det har fått många instanser att höja rösten för att ikraftträdandet 1 juli 2020 ska flyttas fram.

I slutet av mars lämnade även FAR in en hemställan till skatteutskottet med ett tydligt meddelande att senarelägga införandet av informationsplikten för skatterådgivare. Flera EU-länder hade då tagit liknande initiativ. Från EU-kommissionens håll föreslogs att skjuta på datumet i tre månader.

Skatteutskottet har i dessa exceptionella tider rekommenderat riksdagen att i sin tur rekommendera regeringen att fatta beslutet om att skjuta upp införandedatum av DAC6.

Efter beslut i riksdagskammaren 3 juni framgår att regeringen nu får bestämma om att införa ändring i rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang – och då i enlighet med EU-kommissionens förslag. Regeringen ska dessutom meddela övergångsbestämmelser.

Hans Peter Larsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det här visar att FAR:s insatser ger resultat. Jag hoppas att regeringen utnyttjar möjligheten att skjuta på det generella utförandet i tre månader så som EU-kommissionen tillåter och indirekt uppmanar i dessa tider. Nu måste fokus vara att landa på fötterna efter coronakrisen, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Läs mer: EU-kommissionen: OK skjuta upp informationsplikt för skatterådgivare

Läs mer: Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona FAR informationsplikt skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

7 nyheter på hållbarhetsområdet

1 juli, 2020 Taxonomier, handlingsplaner, förordningar och direktiv. Och vad är egentligen New Green Deal?

Har lagkraven höjt kvaliteten? – så svarar hållbarhetsexperterna

30 juni, 2020 Sveriges större bolag har krav på sig att hållbarhetsrapportera. Frågan är om det höjt redovisningskvaliteten.

Hållbarhetsspecialisterna hyllar EU:s taxonomi

29 juni, 2020 EU:s kommande taxonomiförordning kan vara första steget mot ett IFRS för icke-finansiell information.

”Ju mer man ger desto mer får man tillbaka”

26 juni, 2020 En byrå som hjälper andra blir del av attraktionskraften i kampen om bra medarbetare.

Revisorer går mot ny yrkesroll

25 juni, 2020 Färsk studie: Anamma nya tekniska lösningar ett måste om revisorn vill hålla sig a jour.

Torbjörn Westman – i hållbarhetens tjänst

24 juni, 2020 Torbjörn Westman: Att arbeta i branschen för revisorns roll, kvalitetssäkringen och tryggheten är jäkligt roligt.

 Upp