Foto: Getty Images

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020

Nu öppnar riksdagen upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6). Det framgår av kammarens beslut på onsdagen.

Sverige och flera andra EU-länder har haft svårt att få klart nödvändiga processer inför implementeringen av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang, även kallad DAC6. Det har fått många instanser att höja rösten för att ikraftträdandet 1 juli 2020 ska flyttas fram.

I slutet av mars lämnade även FAR in en hemställan till skatteutskottet med ett tydligt meddelande att senarelägga införandet av informationsplikten för skatterådgivare. Flera EU-länder hade då tagit liknande initiativ. Från EU-kommissionens håll föreslogs att skjuta på datumet i tre månader.

Skatteutskottet har i dessa exceptionella tider rekommenderat riksdagen att i sin tur rekommendera regeringen att fatta beslutet om att skjuta upp införandedatum av DAC6.

Efter beslut i riksdagskammaren 3 juni framgår att regeringen nu får bestämma om att införa ändring i rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang – och då i enlighet med EU-kommissionens förslag. Regeringen ska dessutom meddela övergångsbestämmelser.

Hans Peter Larsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det här visar att FAR:s insatser ger resultat. Jag hoppas att regeringen utnyttjar möjligheten att skjuta på det generella utförandet i tre månader så som EU-kommissionen tillåter och indirekt uppmanar i dessa tider. Nu måste fokus vara att landa på fötterna efter coronakrisen, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Läs mer: EU-kommissionen: OK skjuta upp informationsplikt för skatterådgivare

Läs mer: Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona FAR informationsplikt skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågar fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

Niclas Hellman tilldelas CH Witts pris 2020

17 september, 2020 CH Witts pris 2020 går till Niclas Hellman. "Fullkomligt lysande" är juryns omdöme om artikeln.

”Yrkesstolthet är viktigt”

16 september, 2020 Sofia Berglin driver enmansbyrå: Lägga tiden på rätt saker efter egen planering de största fördelarna.

Ökad kompetens tack vare medlemskapet

14 september, 2020 På iRevision är icke-ordinarie medlemmar i FAR basmedlemmar. Något Göteborgsbyrån använ­der för att höja kompetensen.

 Upp