Getty Images

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020

Nu öppnar riksdagen upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6). Det framgår av kammarens beslut på onsdagen.

Sverige och flera andra EU-länder har haft svårt att få klart nödvändiga processer inför implementeringen av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang, även kallad DAC6. Det har fått många instanser att höja rösten för att ikraftträdandet 1 juli 2020 ska flyttas fram.

I slutet av mars lämnade även FAR in en hemställan till skatteutskottet med ett tydligt meddelande att senarelägga införandet av informationsplikten för skatterådgivare. Flera EU-länder hade då tagit liknande initiativ. Från EU-kommissionens håll föreslogs att skjuta på datumet i tre månader.

Skatteutskottet har i dessa exceptionella tider rekommenderat riksdagen att i sin tur rekommendera regeringen att fatta beslutet om att skjuta upp införandedatum av DAC6.

Efter beslut i riksdagskammaren 3 juni framgår att regeringen nu får bestämma om att införa ändring i rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang – och då i enlighet med EU-kommissionens förslag. Regeringen ska dessutom meddela övergångsbestämmelser.

Hans Peter Larsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det här visar att FAR:s insatser ger resultat. Jag hoppas att regeringen utnyttjar möjligheten att skjuta på det generella utförandet i tre månader så som EU-kommissionen tillåter och indirekt uppmanar i dessa tider. Nu måste fokus vara att landa på fötterna efter coronakrisen, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Läs mer: EU-kommissionen: OK skjuta upp informationsplikt för skatterådgivare

Läs mer: Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona DAC6 FAR informationsplikt skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Tiden är mogen för en ny standard”

  17 maj, 2021 Harald Jagner om vad olika intressenter har att vinna på en standard för kommunal revision.

  Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

   Upp