Foto: Getty Images

Senareläggning av informationsplikt för skatterådgivare allt närmare

3 juni, 2020

Nu öppnar riksdagen upp för att skjuta på införandet av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang (DAC6). Det framgår av kammarens beslut på onsdagen.

Sverige och flera andra EU-länder har haft svårt att få klart nödvändiga processer inför implementeringen av rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang, även kallad DAC6. Det har fått många instanser att höja rösten för att ikraftträdandet 1 juli 2020 ska flyttas fram.

I slutet av mars lämnade även FAR in en hemställan till skatteutskottet med ett tydligt meddelande att senarelägga införandet av informationsplikten för skatterådgivare. Flera EU-länder hade då tagit liknande initiativ. Från EU-kommissionens håll föreslogs att skjuta på datumet i tre månader.

Skatteutskottet har i dessa exceptionella tider rekommenderat riksdagen att i sin tur rekommendera regeringen att fatta beslutet om att skjuta upp införandedatum av DAC6.

Efter beslut i riksdagskammaren 3 juni framgår att regeringen nu får bestämma om att införa ändring i rapporteringsplikten avseende vissa gränsöverskridande arrangemang – och då i enlighet med EU-kommissionens förslag. Regeringen ska dessutom meddela övergångsbestämmelser.

Hans Peter Larsson. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det här visar att FAR:s insatser ger resultat. Jag hoppas att regeringen utnyttjar möjligheten att skjuta på det generella utförandet i tre månader så som EU-kommissionen tillåter och indirekt uppmanar i dessa tider. Nu måste fokus vara att landa på fötterna efter coronakrisen, säger Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Läs mer: EU-kommissionen: OK skjuta upp informationsplikt för skatterådgivare

Läs mer: Informationsplikt för skatterådgivare kan senareläggas

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona DAC6 FAR informationsplikt skatterådgivare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Pernilla Lundqvist expert i utredning om bokföringslagen

  24 november, 2020 Redovisningsspecialisten och FAR-profilen Pernilla Lundqvist tar plats som expert i utredningen om en modernare bokföringslag.

  Kampen mot penningtvätt – du som redovisningskonsult har en viktig roll

  23 november, 2020 Redovisningskonsulter är bra på att upptäcka misstänkta transaktioner.

  Kampen mot penningtvätt – ”Ta hjälp av FAR och var stolt”

  23 november, 2020 Klaes Gidlund är kvalitetskontrollanten som själv blev kontrollerad av länsstyrelsen.

  Mentorprogram öppnar dörrar: ”Integration gynnar byråerna”

  20 november, 2020 Omar Doughoz engagerar sig i PwC:s mentorprogram för att hjälpa ungdomar i socialt utsatta områden.

  Luften går ur efter inställt revisorsprov: ”Går aldrig att få igen all förlorad tid”

  19 november, 2020 Besvikelsen är enorm efter dagens besked att Revisorsinspektionen (RI) ställer in revisorprovet 23–24 november.

  Inställt revisorsprov 23–24 november

  19 november, 2020 Det blir inget revisorsprov i höst. Efter de nya restriktionerna tvingas RI ställa in.

   Upp