iStock

Sänkt arbetsgivaravgift vid nyanställning

Faktaruta

Maximal nedsättning av arbetsgivaravgifter för ett helt år om månadslönen är 25 000 kronor eller mer blir 63 630 enligt följande beräkning:

 • 25 000 x 12 månader = 300000 kronor
 • 300 000 x (31,42%-10,21%) = 63630 kronor
26 december, 2016

Nu kan företagare som anställer sin första medarbetare få en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna. Från 1 januari 2017 införs så kallat Växa-stöd.

Efter årsskiftet börjar en ny lag att gälla. Lagen innebär en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna, ett så kallat Växa-stöd, vilket innebär att enskilda näringsidkare som anställer en medarbetare bara ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) enligt socialavgiftslagen på den ersättning som betalas till den först anställda medarbetaren.

– Den nya lagen är tillfällig och gäller till utgången av 2021, och gäller för enskilda näringsidkare som har anställt sin första medarbetare efter 31 mars 2016, säger Hans Eriksson, rättslig specialist på Skatteverket.

Några saker krävs för att uppfylla kraven på Växa-stöd. Anställningen ska pågå minst i tre månader och arbetstiden ska vara minst 20 timmer per vecka. Sänkningen av arbetsgivaravgiften gäller bara den del av lönen som uppgår till 25 000 kronor per månad. Nedsättningen medges under längst tolv kalendermånader i följd.

Växa-stödet är ett så kallat statligt stöd av mindre betydelse. Det innebär att för att vara berättigad till stödet måste den enskilde näringsidkaren i arbetsgivardeklarationen lämna upplysningar om alla sådana stöd som hen har fått för innevarande år, samt de två föregående beskattningsåren.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag småföretagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp