Hållbarhetsfrågorna står inte bara högt upp på agendan under årets Almedalsvecka. De uppmuntrar även till samarbete över byrågränserna. KPMG var först att sträcka ut en hand.
Alla talar om hållbarhetsrapportering och det finns ett antal vedertagna ramverk för hur en sådan kan åstadkommas. Färre vet hur man bokför icke-finansiell information. Denna fråga stod på programmet på tisdagen då KPMG bjöd in till seminariet Mäta och kvantifiera hållbarhet – hur gör man? Helena Mueller, hållbarhetsspecialist på KPMG modererade samtalet och vid sin sida på scenen hade hon ingen mindre än konkurrenten Fredrik Franke, hållbarhetsspecialist på PwC.Helena Mueller, KPMG och Didrik Roos, Deloitte.
– Det här är en så stor fråga att vi måste arbeta med den tillsammans för att vara trovärdiga, säger hon, och Fredrik Franke nickar instämmande när Balans fångar dem i vimlet efteråt.
Samtidigt utvecklar nu varje byrå sin specifika modell för att sätta siffror på icke-finansiella värden. Hur går det ihop med att man efterlyser en internationell harmonisering på området?
– De som vill vara i framkant sitter inte och väntar på sega globala initiativ. De jobbar själva fram något och ju fler som gör det, desto mer viktigt blir det att vi får ett enhetligt protokoll, säger Fredrik Franke.
Även på onsdagen syntes Helena Mueller i en panel tillsammans med en konkurrent, den här gången Didrik Roos, hållbarhetsspecialist på Deloitte.
De båda FAR-medlemmarna var inbjuda att i delta i branschorganisationen SVCA:s paneldiskussion om hur private equity-sektorn kan bidra till hållbart företagande genom att vara aktiva ägare. Hållbarhet tycks ha etablerat sig som ett starkt affärsområde som dessutom utvecklar samarbetet inom branschen.