Getty Images

Så påverkar pandemin storbyråernas höstrekryteringar

17 augusti, 2020

Varje höst brukar storbyråerna välkomna en stor kull nyanställda till kontoret. Men hur blir det i år? Balans rundfrågning visar att Big 8 har valt olika vägar.

Efter en coronavår ingen hade kunnat förutse har arbetssättet för många byråer i landet förändrats i grunden. Fysiska möten har ersatts av samtal över videolänk och frågor från kunderna har i mångt och mycket kretsat kring ett enda ämne och dess efterverkningar på verksamheten.

Men vad har flera månader av covid-19 inneburit för anställningsbehovet hos Sveriges största revisions- och rådgivningsbyråer? Och vilka kompetensbehov finns framöver? Väldigt olika, visar den rundfrågning Balans har genomfört.

Deloitte har exempelvis precis välkomnat den första gruppen nyutexaminerade och kommer inom de närmaste veckorna ta emot cirka 130 nya medarbetare. Även PwC nyanställer, dock färre än vanligt. Femtio personer, främst inom revisionsverksamheten och transaktionsrådgivning, tillträder i månadsskiftet augusti/september. Grant Thornton har i sin tur skjutit fram nyanställningarna till december/januari, medan KPMG sprider ut cirka 140 nyexaminerade under perioden augusti 2020 – januari 2021. BDO skriver att de på vissa kontor tar in ett mindre antal nya revisorsassistenter, men för övrigt avvaktar med att anställa. Det är ”mycket möjligt” att nya medarbetare kommer in i slutet av året eller januari istället. Mazars rekryterar sju personer, som ett led av att lika många har slutat.

Samtliga storbyråer som har återkopplat till Balans skriver vidare att kick off– och teambuilding-aktiviteter planeras att genomföras digitalt under kommande månader.

När det gäller framtida kompetensbehov uppger byråerna att de efterfrågar medarbetare med kunskap inom rådgivning, hållbarhet, digitala tjänster och affärsutveckling. BDO har även rekryterat en IT-revisor, som påbörjar sin tjänst till hösten.

Fotnot: Efter artikelns publicering har EY hört av sig. På EY startar 214 nyexaminerade; rekryteringar till alla affärsområden med en majoritet till Assurance (revision och redovisning). Det är totalt något färre nyrekryteringar än vid samma period förra året.

Läs mer: Enkät: Hösten 2020 hos storbyråerna – nyrekryteringar och framtidsbehov

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Big 8 Corona

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp