Getty Images och Fanny Bäckström

”Så jobbar vi med penningtvättslagen”

2 december, 2020

En handbok som gäller för alla kontor och separata riskbedömningar. Baker Tillys arbete med penningtvättslagen klarade RI:s tillsyn utan anmärkning.

Nyligen publicerade Revisorsinspektionen sin tematillsyn av penningtvättslagen, som trädde i kraft 2017. I den konstaterade myndigheten att revisorer råkar ut för en hel del huvudbry när de ska adressera ämnet. Yrkesgruppen måste helt enkelt få till rutiner och bli bättre på att prioritera frågorna i den dagliga verksamheten.

En av de fjorton byråer som RI baserade rapporten på var Baker Tilly. Myndigheten har tittat på nätverkets handböcker, dess allmänna riskbedömningar samt tekniska system. RI gick under tematillsynen också övergripande igenom några uppdrag. De hade inget särskilt att anmärka på.

– Vi har tagit fram en handbok som gäller för alla kontor, men sedan har vi gjort en allmän riskbedömning per medlemsbyrå. Vi för en konstant dialog hur vi ska jobba med frågorna. Men det finns mycket jobb kvar att göra, berättar Åsa Dahlgren, auktoriserad revisor på Baker Tilly i Umeå och ordförande i nätverkets kvalitetsnämnd.

Åsa Dahlgren. Foto: Fanny Bäckström

Läs mer: RI:s Tematillsyn – revisionsföretags och revisorers tillämpning av penningtvättslagen

Något RI i tematillsynen lyfter som positivt är när byråerna har en dedikerad person som är ansvarig för frågorna. Det kan Baker Tilly checka av direkt. På respektive byrå inom nätverket finns just en utsedd funktionsansvarig för penningtvättsfrågor, där personen bland annat sprider kunskap inom ämnet och ser till att rutinerna fungerar i kontakten med medarbetare och kvalitetsnämnden, där ordförande Åsa Dahlgren även är samordnare.

– Vi arbetar aktivt med detta, exempelvis genom att ha utbildningar varje år och propsa på att medarbetarna ska gå dem. Rutinerna finns på plats, säger Åsa Dahlgren, men sedan kan man fastna i frågor som: Vad är egentligen misstänkt penningtvätt? Vad är själva brottet?

Om revisorn får veta mer hur penningtvätt kan gå till, är det lättare att relatera och upptäcka oegentligheter, fortsätter hon. Åsa Dahlgren påminner om att det inte finns någon del i revisionen som utförs specifikt för att upptäcka den här typen av bedrägerier, utan penningtvättsglasögonen måste konstant vara på.

Många av Åsa Dahlgrens kollegor på Baker Tilly undrar hur de ska bete sig kring kundkännedomsåtgärder. Men det kommer sällan frågor kring ett misstänkt ärende. Lagen säger att revisorer inte behöver hitta bevis för att rapportera till finanspolisen, utan det räcker med blotta misstanken att det rör sig om penningtvätt eller finansiering av terrorism.

– Det kommer väldigt få misstankerapporter från branschen över lag, vilket tyder på att vi inte riktigt är på tårna. Det viktiga är inte bara att vi vet vilka våra kunder är, utan att vi också upptäcker dessa ärenden. Att branschen inte anmäler kan handla om kunskapsbrist, men det kan också bero på att det tar emot att rapportera en kund som man har en relation till, säger Åsa Dahlgren.

3 tips – så kan byråer arbeta effektivt med penningtvättslagen

 • Ha minst en dedikerad person på byrån – som ansvarar för regelverket och som kollegor kan vända sig till
 • Utbilda personalen i lagstiftningen – anlita experter om det behövs
 • Se till att ha checklistor och rutiner på plats – och arbeta med dessa kontinuerligt

Läs mer: Revisorer måste bli vassare på penningtvättslagen

Läs mer: Kampen mot penningtvätt – ”Ta hjälp av FAR och var stolt”

Läs mer: Kampen mot penningtvätt – du som redovisningskonsult har en viktig roll

Taggar: penningtvätt revisor

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Finns behov av riktlinjer kring visselblåsning”

  16 april, 2021 Så bör organisationer arbeta med att implementera och förbättra system för visselblåsning.

  Rekordstort intresse för revisorsprovet i maj

  15 april, 2021 116 personer vill skriva revisorsprovet i maj. Högsta antalet för vårprovet på åtta år.

  DAC6-rapporter färre än befarat

  14 april, 2021 Färre inlämnade DAC6-rapporter än tidigare trott. ”Bättre och mer hanterligt än vad man vågade hoppas.”

  Succé för FAR:s framtidstest

  13 april, 2021 Flera byråer har redan nominerat sig till Årets framtidsbyrå 2021. "Förändringsresan snabbas på av pandemin.”

  ”Fler kvinnor söker sig till skatt”

  12 april, 2021 För Annika Svanfeldt blev juridik och ekonomi starten på PwC-karriären och yrkesrollen Auktoriserad Skatterådgivare FAR.

  Bolagsverket: ”Högt tryck på digitala lösningar”

  9 april, 2021 Nu har Bolagsverket lämnat in sin slutrapport om digital ingivning av årsredovisningar.

   Upp