Foto: iStock

Så IT-säkrar du ditt företag

Faktaruta

Åsa Olsson är IT-chef på FAR och har över 20 års erfarenhet av IT-branschen.

17 augusti, 2017

Många företag har de senaste åren drabbats av skadlig kod som tar sig in och krypterar verksamhetens datafiler. Så här gör du för att IT-säkra ditt företags digitala system.

Ransomware kallas den nya typen av oönskad kod som smyger sig in och krypterar ditt företags datafiler. Efter att skadan är gjord begärs en lösensumma för att låsa upp din information igen.

Skadlig kod kan komma i många olika skepnader och är något som vi har fått leva med sedan 80-talet, men det som hamnat i stort fokus de senaste åren är just ransomware.

Men det finns andra varianter av skadlig kod. Malware är ett samlingsbegrepp för alla olika typer av oönskade program som skapats för att störa eller förstöra IT-system, eller för att samla in information som till exempel företagshemligheter eller personuppgifter.

Traditionellt sett riskerar man att drabbas av skadlig kod när man öppnar okända bilagor i e-post, surfar på nätet eller importerar filer till sin dator. Och de som drabbas ökar i antal, eftersom det ständigt skapas nya sätt att sprida malware. För ett företag kan det bli både kostsamt och problematiskt att drabbas.

Det skapas ständigt nya sätt att sprida skadlig kod. Foto: iStock

4 tips på hur du IT-säkrar ditt företag

1. Säkra lösenord

Säkra lösenord är grunden för en säker IT-miljö. Lösenord ska vara komplexa och svåra att gissa. Välj aldrig ett lösenord som kan koppas till dig (som ditt personnummer eller barnens namn). Använd olika lösenord till olika inloggningar och använd inte samma lösenord privat (exempelvis till Facebook) som på jobbet. Ingen annan än du ska känna till ditt lösenord. Om du misstänker att lösenordet har hamnat i orätta händer, byt genast.

Läs mer: Guide och test för lösenord

2. Tekniskt skydd

Ett bra virusskydd och en brandvägg är grundläggande tekniska skydd. Dessa bör vara en självklarhet. Utan dessa är det enkelt för en obehörig att tas sig in och du drabbas lätt av virus eller intrång. Se också till att uppdatera ditt operativsystem. Hela tiden. Ett vanligt sätt för skadlig kod att ta sig in är genom säkerhetsluckor i operativsystemet.

3. Användarbeteende

Tekniskt skydd är en förutsättning men måste kombineras med ett säkert användarbeteende. Vanligtvis räcker det med att du frågar dig själv hur du skulle agera i verkligheten och sedan agera på liknande sätt i den digitala världen. Ge inte ut mer information än nödvändigt om dig själv, klicka inte på länkar eller öppna dokument som du inte vet vad de innehåller. Om du har fått ett mail som du är tveksam till ring och hör efter med personen/företaget som du tror har skickat det för att verifiera att avsändaren stämmer.

4. Säkerhetskopiering

Om skadan skulle vara framme och du förlorar din information, exempelvis på grund av en diskkrasch eller att du drabbas av ransomware, måste informationen gå att återställa. Ta därför ständigt backuper. Se till att all information lagras där det tas backuper (lagra inte viktig information lokalt på din dator). Och glöm inte att ibland testa att det går att återställa informationen med dina backuper.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag företagare småföretagare

Text: Åsa Olsson

asa.olsson@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Annons

Peter Dahllöf: ”Tänk brett i början”

10 september, 2019 Med nyfikenheten som kompass har Peter Dahllöf hittat fram till sin position.

”Erfarenhet bästa förberedelsen inför auktorisationen”

9 september, 2019 Drygt två månader kvar till examensdatum för auktorisationssugna redovisningskonsulter. Balans ringer upp tentanden Fredrik Bäck.

Stefan Pärlhem – expert på god sed

6 september, 2019 Bokföringsnämndens chef Stefan Pärlhem driver utvecklingen av framtidens normgivning.

Experten reder ut: Immateriella tillgångar

3 september, 2019 Immateriella tillgångar är ett snårigt område med många fällor. Det ska du ha koll på.

Tre artiklar nominerade till CH Witts pris 2019

3 september, 2019 19 september koras vinnaren eller vinnarna i samband med FAR:s årsstämma.

Vågar ta nya roller

2 september, 2019 Emma Lindequist, auktoriserad revisor, och Maria Svensson, auktoriserad redovisnings­konsult, närmar sig varandra i sättet att arbeta.

 Upp