iStock

Så förde en anställd företaget vidare via holdingbolag

Faktaruta

Holdingbolag

Ett bolag som äger aktier i andra bolag. Syftet är oftast att förenkla transaktioner vid köp och försäljning av dotterbolag.

30 juni, 2017

När Anders Thebo grundaren av Bilplåtkirurgerna AB ville sluta gick Magnus Nagy, anställd sedan 25 år, in och tog över.

För drygt 30 år sedan grundades Bilplåtkirurgerna AB. Ett stenkast från Globen i Stockholm ligger bilverkstaden som specialiserat sig på att laga försäkringsskador på bilar. Det kan handla om allt från krockade bilar till stenskott i lack eller vindrutor.

När tidigare ägaren och grundaren av företaget, Anders Thebo, närmade sig pension började han fundera på vad han skulle göra med företaget. Samtidigt gick Magnus Nagy i tankar om att han skulle kunna tänka sig att ta över verksamheten.

Magnus Nagy. Foto: Privat

– Jag kände att jag gärna skulle vilja föra det här företaget vidare. Vi har runt åtta anställda, och jag har jobbat här i 25 år. Företaget har utvecklats stabilt och har en bra ekonomi och tankarna låg och skavde hos mig ganska länge, samtidigt som jag inte hade haft någon brinnande längtan att bli ensam ägare i ett aktiebolag, berättar Magnus Nagy.

Båda parter sökte en smidig övergång, och bland annat fanns en fundering kring om Magnus Nagy skulle kunna få aktierna för lång och trogen tjänst. Det blev dock ingen lösning. Efter diskussioner med Bilplåtkirurgerna AB:s revisor på PBAB Redovisning och Revision AB, föreslog revisorn att Magnus Nagy och Anders Thebo skulle starta var sitt holdingbolag.

– Holdingbolagen äger aktierna i Bilplåtkirurgerna AB och så sker skiftet mellan holdingbolagen i stället, säger Magnus Nagy.

Läs mer: Holdingbolag – ett sätt att skifta ägare

Han rekommenderar gärna lösningen till andra företagare som är i en liknande situation, men konstaterar att det är en god idé att ta hjälp av sin revisor eller redovisningskonsult för att det ska gå rätt till.

– Lösningen med holdingbolag påverkar också ekonomin eftersom en vinst vid försäljningen av aktier i Bilplåtkirurgerna AB kan utdelas till holdingbolaget och skattas när vi tar ut eventuell aktieutdelning ur holdingbolaget, säger Magnus Nagy.

Carina Hedrum är revisor på PBAB Redovisning och Revision AB. Hon jobbar mot små- och medelstora företag och har hjälpt till vid många generationsskiften. Både inom familjer och när företag har skiftats till anställda.

Carina Hedrum. Foto: Kristofer Hedlund

Är holdingbolag en vanlig lösning?

– Att starta två holdingbolag och skifta ägandet mellan dem i stället för att skifta aktieägandet mellan två fysiska personer kan i många lägen vara en bra lösning. Men det är viktigt att komma ihåg att alla bolag är unika, så det är bra att diskutera med sin revisor eller redovisningskonsult för att hitta bästa lösningen.

Vilka fördelar finns med holdingbolag?

– Om det finns ett starkt driftsbolag i grunden, som funnits länge och genererar fina vinster, kan holdingbolag vara en bra ekonomisk lösning när man vill skifta sitt företag till en anställd. Eftersom det handlar om fåmansbolag och de så kallade 3:12-reglerna styr, så kan det vara ett förmånligt sätt att skifta när du skiftar till någon annan än en släkting.

Vilka är utmaningarna med ett skifte genom holdingbolag?

– Det viktiga är att göra en tydlig handlingsplan, att både den gamla och den nya ägaren är överens om vad man vill få ut av skiftet. Och att man tar hjälp när det gäller de juridiska avtalen. En svårighet kan också vara att flytta fokus från den gamla ägaren till den nya, men då kan det samtidigt underlätta om den som tar över är någon som varit anställd i företaget länge och känner det väl.

Texten har tidigare publicerats i Resultat, nr 3, 2017.

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag företagare holdingbolag småföretagare

Text: Charlotta Marténg

charlotta.marteng@far.se
 • Frågan om revisionsplikt på nytt i hetluften

  15 oktober, 2021 Det saknas vetenskapligt stöd för att slopad revisionsplikt lett till ökat skattefusk och ekonomisk brottslighet.

  Nordens låga trösklar för revisionsplikt – så skiljer vi oss från övriga EU

  15 oktober, 2021 Revisionsplikten är på tapeten igen i Sverige. Men hur ser det ut i omvärlden?

  ”Tilliten är mer värd än den norska oljefonden”

  15 oktober, 2021 Bevarandet av revisionsplikten är en prioriterad fråga för den norska branschorganisationen.

  Tydligt ökat förtroende för skatterådgivare

  14 oktober, 2021 Företagsledare och politiker har ett tydligt stärkt förtroende för skatterådgivare. Även allmänhetens förtroende pekar uppåt. 

  Inga post- eller heldigitala stämmor efter årsskiftet

  12 oktober, 2021 Den tillfälliga lagen för att underlätta bolagsstämmor kommer inte att förlängas efter årsskiftet.

  Balans får ny webb 21 oktober

  11 oktober, 2021 Charlotta Marténg: Nya Balans webb ger läsaren inspiration, kunskap och bättre möjligheter till långläsning.

   Upp