iStock

Rut 10 år – så mycket har rutavdraget omsatt

27 juni, 2017

1 juli fyller rutavdraget tio år. Det omstridda förslaget har gått från att handla om avlastning i hemmet till att fokusera på de arbeten branschen skapar.

Rutavdraget fyller jämnt. Och det är en från början kontroversiell tioåring som firas. När Rut infördes 1 juli 2007 diskuterades avlastningen i hemmet mest. Nu har det skett en attitydförändring och fokus ligger mest på de nya jobbtillfällen som skapas.

45 miljarder kronor. Så stor är summan svenska hushåll har lagt ut på hemnära tjänster från professionella företag. Det motsvarar drygt 100 000 heltidsårsarbeten.

– Vi var med vid starten och har på de här 10 åren kunnat se en otrolig utveckling, säger Göran Gustafsson, VD About Time AB som driver och utvecklar webbaserade affärssystem för rutbranschen, i ett pressmeddelande.

– Hushållen som får välbehövlig avlastning – och alla småföretag som drivs av återkommande besök och därmed är extremt serviceinriktade och fokuserade på kundens bästa. Och så alla anställda som många gånger fått sitt första arbete tack vare rutbranschen.

År 2007 uppskattade Skatteverket att 150 000 hushåll köpte tjänster svart. Tio år senare är det fler än 700 000 hushåll som istället köper tjänsterna vitt med ett rutavdrag.

Läs mer: Rutbarometern/Rut 10 år

Du hjälper väl dina kunder att ligga steget före? Resultat vänder sig direkt till företagaren och förklarar komplicerade frågor på ett enkelt sätt. Dina kunder får de senaste nyheterna inom skatt, redovisning och andra företagsaktuella ämnen. Det ger dig möjlighet att ge fler och bättre affärsmässiga råd. Som medlem i FAR ger du bort Resultat till ett rabatterat pris. Om du inte är medlem i FAR kan du välja att prenumerera. Läs mer här.

Taggar: Eget företag företagare Skatteverket småföretagare

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Experten: 13 frågor och svar om revisorns granskning av stödåtgärder

  12 maj, 2021 Revisorns granskning av stödåtgärder inom ramen för ordinarie revision väcker frågor. Kristofer Block reder ut.

  Revisionsbranschen tappar i kundnöjdhet

  11 maj, 2021 Negativ trend vad gäller kundnöjdheten i revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar nya siffror från SKI.

  ”Årsredovisningarna speglar att det är en annan finansiell värld vi lever i”

  5 maj, 2021 Lars Östman och Walter Schuster: Årsredovisningarna har både blivit tjockare och ändrat karaktär.

  Redovisningskonsult – så upptäcker du penningtvätt hos kunden

  4 maj, 2021 Så här kan du som redovisningskonsult tänka mer riskbenäget kring penningtvätt.

  Nya hållbarhetslagen är redan gammal – nu höjer EU ribban

  3 maj, 2021 Från och med 2023 måste alla större företag hållbarhetsrapportera enligt en gemensam standard.

  Juryns bästa tips: Så vinner ni Årets framtidsbyrå 2021

  28 april, 2021 Hur kan den framtidsorienterade byrån charma juryn till Årets framtidsbyrå? Antti J. Niemi tipsar.

   Upp