Foto: John Fahlnaes/RSM

RSM efter kändiskonserten för hemlösa: ”Hoppas kunna utmana branschen att engagera sig”

1 oktober, 2018

Konserten med Uno Svenningsson i Göteborg lockade hundratals hemlösa och andra gäster. RSM samlade in minst 50 000 kronor som sedan överlämnades till Stadsmissionen. Nu hoppas byrånätverket att branschen ska haka på.

Fredagen 28 september hade artisten Uno Svenningsson en spelning olik många andra. Och det berodde inte bara på att den var kl. 14.00 i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg och att RSM stod som arrangör. Utan det var gästernas förtjänst, som bestod till största delen av hemlösa.

– Det var en annorlunda spelning. Att möta den här publiken gjorde mig lite rörd och texterna fick en annan dimension. Jag ville ingjuta hopp och tröst och valde låtar utifrån det. Förhoppningen är att de som var här idag bär med sig något av de jag vill förmedla i mina texter, ut i den kyliga hösten, säger artisten.

Det var i februari i år som Balans kunde berätta att RSM hade budat hem en spelning med Uno Svenningsson via insamlingseventet Musikhjälpen. Tidigt funderade de på att låna en kyrka och anordna konserten med artisten för hemlösa, samtidigt som personalen skulle vara med och hjälpa till på olika sätt.

Tänkt och gjort. Drygt åtta månader senare var det alltså dags. Stadsmissionens hemlösa bjöds på lunch och minglade med RSM-medarbetare innan konserten. Övriga som ville se spelningen fick betala en frivillig summa där alla pengar gick till Stadsmissionen.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av RSM Sweden (@rsm_sweden)

– I vår bransch handlar mycket om siffror och lönsamhet. Vi får sällan tid att stanna upp och reflektera kring hur vi kan ta hand om varandra på ett bra sätt. Vi vill gärna bli bättre på det. Vi tror helt enkelt på att goda gärningar skapar goda människor och relationer är viktiga för oss, säger Daniel Ljungberg, auktoriserad revisor och ansvarig för RSM Sverige.

– Därför har vi valt att bjuda in Göteborgs hemlösa till den här konserten. Vi hoppas också att det här kan utmana andra i vår bransch att engagera sig och göra skillnad i samhället.

Över 500 personer utan hem och andra gäster kom till kyrkan. RSM hade hoppats kunna samla in åtminstone 30 000 kronor till Stadsmissionen. Något som överträffades med råge. Redan på fredagen kunde Daniel Ljungberg lämna en check på ”minst” 50 000 kronor till Anette Tingets, ansvarig för Företagssamarbeten & Event på Stadsmissionen i Göteborg. Den exakta summan är i skrivande stund ännu inte färdigräknad.

Daniel Ljungberg, RSM, överlämnar checken till Anette Tingets, Stadsmissionen. Foto: John Fahlnaes/RSM

– Vi är otroligt nöjda, allt gick över förväntan. Framförallt att vi integrerade så bra med de hemlösa. Vi bjöd på lunch innan, pratade med varandra och vi fick höra väldigt många berättelser, säger Daniel Ljungberg.

RSM:s drygt 100 medarbetare i Sverige engagerade sig i välgörenhetsevenemanget i Göteborg. Samtidigt, världen över, ägnade RSM:s 43 000 medarbetare en hel dag åt lokal välgörenhet, det som byrånätverket kallar RSM World Day.

Du säger att ni vill utmana branschen att engagera sig mer. Kan du utveckla det?

– Hos oss har vi en dag om året där vi ska göra något annat än att debitera. Och kan man lägga en dag åt något annat som gör skillnad i samhället, så blir det rätt mycket gjort. Det är en stark kraft.

– Det traditionella sättet att hjälpa till är att skänka pengar. Men kan man göra något mer? Det skulle kunna vara att hjälpa en organisation att få igång sin ekonomi, måla väggar i en föreningslokal eller skänka kläder, säger Daniel Ljungberg.

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Annons

Blandade resultat vid kvalitetskontrollerna

17 oktober, 2018 Fler godkända redovisningskonsulter och färre godkända revisorer. Det är resultatet av FAR:s senaste kvalitetskontroller.

Experten: Penningtvätt – det här gäller

15 oktober, 2018 FAR:s medlemsrådgivning får ofta frågor om penningtvätt. Här svarar Sara Orback på några grundläggande frågor.

Digital inlämning av årsredovisning – så har det gått

12 oktober, 2018 Hur har det gått sedan Bolagsverket lanserade tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar?

Grant Thornton-vd:n efter domen: ”Viktigt att inte hamna i ett vakuum”

11 oktober, 2018 Balans intervjuar Grant Thorntons vd Anna Johnson.

”Attityden till rapportering behöver förändras”

9 oktober, 2018 Neil Stevenson, IIRC: Revisorer har mycket att komma med vad gäller integrerad rapportering.

”Vi vill bli provocerade”

8 oktober, 2018 Parameter Revision är revisionsbyrån som går igång på förändring, provokation och konsten att sova gott.

 Upp