Foto: Getty Images

RI öppnar upp för revisorsexamen i Malmö och Göteborg

18 augusti, 2020

Vårens framskjutna revisorsprov flyttades till augusti. Inför höstens prov diskuterar Revisorsinspektionen möjligheten att anordna tentamen även i Malmö och Göteborg.

I skrivande stund sitter 82 hugade tentander och skriver årets första revisorsprov i Stockholm under två dagar, 18–19 augusti. De ursprungliga datumen var i maj, men sköts fram på grund av coronapandemin.

Denna gång har Revisorsinspektionen (RI) varit mer rustade. För att kunna hålla restriktionen om ett maxantal på 50 personen i samma lokal, har de delat upp tentanderna mellan Stockholmsmässan i Älvsjö och ett antal mindre rum på Garnisonen på Karlavägen.

– I våras när vi förstod att pandemin inte skulle försvinna under överskådlig tid erbjöd vi tentanderna tre möjligheter. Att skriva provet i augusti, att skriva provet tillsammans med höstkullen i november eller att avsäga sin plats och få pengarna tillbaka, berättar Christer Petersson, handläggare på Revisorsinspektionen.

Av 115 anmälda valde 85 personer att göra provet i augusti och 30 personer att tentera i november. Sedan dess har en handfull valt att avstå av olika anledningar och få examensavgiften återbetald. Ungefär hälften av de som skriver revisorprovet i detta nu kommer utanför Mälardalen och har därför behövt resa till Stockholm.

På grund av den fortsatta rådande osäkerheten öppnar RI nu upp för andra alternativ inför revisorsexamen som hålls 23–24 november.

– Så som det ser ut nu planerar vi att ha provet i Stockholmsmässan i Älvsjö, men det är mycket möjligt att vi får tänka om. Att vi inte bara lägger provet i fler lokaler, utan också i fler städer. Då tittar vi preliminärt på Malmö och Göteborg. I månadsskiftet augusti/september ska vi diskutera höstens situation närmare, säger Christer Petersson.

Det finns i nuläget inga möjligheter för RI att genomföra provet digitalt. Det vill myndigheten ändra på, något Balans kunde berätta redan i mars. Nu har RI dragit igång ett projekt kring detta, där de undersöker frågor som involverar säkerhet, upphandling och branschen.

– Vi jobbar på att inom en snar framtid kunna erbjuda digitala prov. Varianten vi tänker oss går ut på att tentanderna lämnar in sina svar via en webbläsare, säger Christer Petersson.

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: auktoriserad revisor Corona examen Revisorsinspektionen

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
ANNONS
ANNONS

Enklare för nordiska företag utbyta data

24 september, 2020 Näringsministrar i Norden godkänner färdplan som förenklar samarbete mellan nordiska företag och med myndigheter.

Så syns du maximalt på LinkedIn

23 september, 2020 Hur ska du profilera dig bäst inom branschen? Balans rådfrågar LinkedIn-experten Charlotte Hågård.

Experten: 10 frågor och svar om kapitaltäckning

21 september, 2020 När kan en kapitaltäckningsgaranti användas och vad gäller egentligen? Experten reder ut.

3 saker att tänka på inför anställningsintervjun

18 september, 2020 Balans har frågat fem stora byråer om vad framgångsrika kandidater bör tänka på inför anställningsintervjun.

Hon är ny ordförande i FAR

18 september, 2020 Åsa Lundvall, EY, är ny ordförande i FAR. Det här är hennes tre fokusområden.

WinWin vinnare Årets framtidsbyrå 2020

17 september, 2020 Innovativt ledarskap och en tydlig affärsmodell. Det gav WinWin Ekonomi segern i Årets framtidsbyrå 2020.

 Upp