Getty Images

Revisorsprovet i januari – så kommer det gå till

15 december, 2020

7–8 januari 2021 ska det inställda revisorsprovet från november genomföras i en mängd olika lokaler fördelat på nio städer. Balans har alla detaljer.

Efter en turbulent vecka kring revisorsprovet i november meddelade Revisorsinspektionen (RI) slutligen att revisorsexamen som skulle ha hållits 23–24 november inte ställs in, utan i stället flyttas fram till 7–8 januari 2021. Med hjälp av FAR och de sju största byråerna gick det att hitta en lösning som inte strider mot Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Nu har fler detaljer framkommit. 218 av de 239 personer som var anmälda till tentamen i november har meddelat att de ska skriva provet i januari, och de kommer att spridas ut i cirka fyrtio lokaler fördelade på nio orter; Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Sundsvall, Luleå, Västerås och Örebro. Sexton personer har valt att skriva provet våren 2021 och fem har återtagit sin anmälan.

− På en vecka svängde det. Från att det inte gick att genomföra revisorsprovet, till att RI tillsammans med oss och branschen kom överens om hur man kan genomföra examen på bästa och mest säkra sättet. Det är en otrolig kraftsamling, säger Therese Andersson, Affärsområdeschef Medlem på FAR.

Therese Andersson.  Foto: Therese Asplund

Storbyråerna, Big 7, står för lokaler samt tentamensvakter och även FAR-medarbetare kommer att finnas utspridda i landet. Tentamensvakterna ska så långt som det är möjligt inte vakta tentander från byrån där de själva är verksamma. Ambitionen är att det som mest ska vara åtta personer inklusive tentavakter i varje lokal och minst två meter mellan varje person.

Anmäler sig tentanden sjuk innan provet får den tillbaka ansökningsavgift alternativt att avgiften blir innestående till nästa provgång. Om personen i fråga inte avanmäler sig innan provet utan åker dit och blir avvisad för att denne uppvisar sjukdomssymptom återbetalas ingen avgift.

Om smittläget förvärras och myndigheternas restriktioner förändras kan beslutet om revisorsprovet behöva omprövas.

− Lösningen vi har kommit fram till bygger på att alla tar sitt ansvar. Har du som ska skriva provet symptom får du inte åka och skriva provet. Jag skulle vilja uppmana tentander att ha så lite kontakt med omgivningen som möjligt fram till provet för att minska risken för insjuknande. Orka hålla ut, säger Therese Andersson på FAR.

Läs mer: Revisorsprovet genomförs januari 2021

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona examen FAR Revisorsinspektionen revisorsprov

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Framtidens skattelöften banar väg för auktorisationen

  27 januari, 2021 Johanna Andersson och Joakim Sköld är två av branschens unga som brinner för skatterådgivarnas auktorisation.

  Programvarubolagens lista inför nya bokföringslagen – det här vill de

  26 januari, 2021 Flera programvaruleverantörer i gemensam skrivelse. Vi har listan.

  Lagkrav på digital inlämning av årsredovisning i sommar

  26 januari, 2021 Redan 1 juli 2021 föreslås digitalt inlämnade årsredovisningar bli obligatoriskt. Det framgår av Bolagsverkets hemställan.

  BDO:s VD ryter till efter jämställdhetsrapport: ”Missar kvinnors affärsidéer”

  25 januari, 2021 Drygt 30 procent av företagen i Sverige startas av kvinnor - en bottennotering.

  5 tips – tänk på det här inför kvalitetskontroll skatt

  21 januari, 2021 Har du blivit kallad till kvalitetskontroll skatt? Så här förbereder du dig på bästa sätt.

  ”Kvalitetskontrollerna hjälper både byrån och den enskilde”

  21 januari, 2021 Kvalitetskontrollerna hjälper alla att bli bättre. Intervju med Cecilia Arrhenius, kvalitetskontrollant skatt.

   Upp