Getty Images

Revisorsprovet i januari – så kommer det gå till

15 december, 2020

7–8 januari 2021 ska det inställda revisorsprovet från november genomföras i en mängd olika lokaler fördelat på nio städer. Balans har alla detaljer.

Efter en turbulent vecka kring revisorsprovet i november meddelade Revisorsinspektionen (RI) slutligen att revisorsexamen som skulle ha hållits 23–24 november inte ställs in, utan i stället flyttas fram till 7–8 januari 2021. Med hjälp av FAR och de sju största byråerna gick det att hitta en lösning som inte strider mot Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Nu har fler detaljer framkommit. 218 av de 239 personer som var anmälda till tentamen i november har meddelat att de ska skriva provet i januari, och de kommer att spridas ut i cirka fyrtio lokaler fördelade på nio orter; Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Sundsvall, Luleå, Västerås och Örebro. Sexton personer har valt att skriva provet våren 2021 och fem har återtagit sin anmälan.

− På en vecka svängde det. Från att det inte gick att genomföra revisorsprovet, till att RI tillsammans med oss och branschen kom överens om hur man kan genomföra examen på bästa och mest säkra sättet. Det är en otrolig kraftsamling, säger Therese Andersson, Affärsområdeschef Medlem på FAR.

Therese Andersson.  Foto: Therese Asplund

Storbyråerna, Big 7, står för lokaler samt tentamensvakter och även FAR-medarbetare kommer att finnas utspridda i landet. Tentamensvakterna ska så långt som det är möjligt inte vakta tentander från byrån där de själva är verksamma. Ambitionen är att det som mest ska vara åtta personer inklusive tentavakter i varje lokal och minst två meter mellan varje person.

Anmäler sig tentanden sjuk innan provet får den tillbaka ansökningsavgift alternativt att avgiften blir innestående till nästa provgång. Om personen i fråga inte avanmäler sig innan provet utan åker dit och blir avvisad för att denne uppvisar sjukdomssymptom återbetalas ingen avgift.

Om smittläget förvärras och myndigheternas restriktioner förändras kan beslutet om revisorsprovet behöva omprövas.

− Lösningen vi har kommit fram till bygger på att alla tar sitt ansvar. Har du som ska skriva provet symptom får du inte åka och skriva provet. Jag skulle vilja uppmana tentander att ha så lite kontakt med omgivningen som möjligt fram till provet för att minska risken för insjuknande. Orka hålla ut, säger Therese Andersson på FAR.

Läs mer: Revisorsprovet genomförs januari 2021

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: Corona examen FAR Revisorsinspektionen revisorsprov

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

  24 september, 2021 Klarläggande besked för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

  WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp