Getty Images

Revisorsprovet genomförs januari 2021

1 december, 2020

Det inställda revisorsprovet i november ska genomföras i januari 2021. I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt. ”Betyder oerhört mycket för alla”, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

På tisdagen meddelade FAR och Revisorsinspektionen (RI) att det inställda revisorsprovet 23–24 november kommer att kunna genomföras 7–8 januari 2021.

­− Det är mycket glädjande att vi tillsammans har kunnat hitta en lösning där provet för revisorsexamen kan genomföras i enlighet med de nu gällande restriktionerna och rekommendationerna för att minska smittspridningen. Detta hade inte varit genomförbart på så kort tid utan branschens och FAR:s stora insatser, säger Per Johanson, Revisorsinspektionens chef, i en kommentar.

Per Johansson. Foto: Christian Gustavsson

Stor frustration rådde i november när RI med kort varsel ställde in revisorprovet på grund av de nya restriktionerna.

En av många besvikna tentander var revisorn Elvira Stehn från Grant Thornton, som i ett halvår hade gjort avkall på privatlivet för att hårdplugga inför auktorisationstillfället.

− Beskedet kom verkligen som en smäll, jag trodde aldrig att Revisorsinspektionen skulle ställa in så nära inpå provdatumen. Det har blivit många sms och samtal med branschkollegor i samma sits under dagen. Alla är upprörda och besvikna, sa hon till Balans.

Elvira Stehn. Foto: Grant Thornton

Nu kan hon och många med henne pusta ut. Enligt pressmeddelande på tisdagen har Revisorsinspektionen, Examensrådet och FAR arbetat idogt för att kunna anordna provet enligt nu gällande restriktioner och rekommendationer.

Det har därför gått att hitta en lösning där provet hålls redan nu i januari, i nio städer och i olika lokaler, allt för att minska restiderna och antalet personer i lokalerna. Det kommer vara som mest åtta personer, inklusive tentavakter, i varje lokal och minst två meter mellan varje person, skriver RI på webben.

− Det här betyder oerhört mycket för alla dem som har lagt ner tid och energi på att förbereda sig och som nu har möjlighet att genomföra provet trots rådande omständigheter. Och det betyder också mycket för deras arbetsgivare och för näringslivet i stort. Sverige behöver fler auktoriserade revisorer som gör nytta för näringsliv och samhälle, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

Karin Apelman. Foto: Lieselotte van der Meijs

De som skulle skrivit provet i november kommer att kontaktas via e-post. Om smittläget förvärras och myndigheternas restriktioner förändras kan beslutet om revisorsprovet behöva omprövas.

När Balans når Elvira Stehn på Grant Thornton har hon vetat om nyheten i en halvtimme.

− Jag är jättejätteglad! Det är en väldigt modern lösning, kanske måste det se ut såhär framöver. Sedan är jag även glad över att en av orterna de har valt för provet är Luleå, det blir nära och bra för mig och mina kollegor på kontoret. Just att det blir en vecka in i januari är också positivt, det är lagom tid att hinna förbereda sig och färska upp kunskaperna, säger hon.

− Det är fint och starkt av RI att man har lyssnat på oss som annars hade drabbats så hårt av ett inställt prov. Jag kände direkt att motivationen kom tillbaka, jag har redan hunnit boka in en plugghelg, avslutar Elvira Stehn.

Läs mer: Information om revisorsprovet på RI:s webb

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: auktorisation Corona examen Examensrådet FAR revisor Revisorsinspektionen revisorsprov

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp