Getty Images

Revisorsprovet genomförs januari 2021

1 december, 2020

Det inställda revisorsprovet i november ska genomföras i januari 2021. I samarbete med revisorsbranschen och FAR kommer RI kunna anordna examen på flera platser samtidigt. ”Betyder oerhört mycket för alla”, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

På tisdagen meddelade FAR och Revisorsinspektionen (RI) att det inställda revisorsprovet 23–24 november kommer att kunna genomföras 7–8 januari 2021.

­− Det är mycket glädjande att vi tillsammans har kunnat hitta en lösning där provet för revisorsexamen kan genomföras i enlighet med de nu gällande restriktionerna och rekommendationerna för att minska smittspridningen. Detta hade inte varit genomförbart på så kort tid utan branschens och FAR:s stora insatser, säger Per Johanson, Revisorsinspektionens chef, i en kommentar.

Per Johansson. Foto: Christian Gustavsson

Stor frustration rådde i november när RI med kort varsel ställde in revisorprovet på grund av de nya restriktionerna.

En av många besvikna tentander var revisorn Elvira Stehn från Grant Thornton, som i ett halvår hade gjort avkall på privatlivet för att hårdplugga inför auktorisationstillfället.

− Beskedet kom verkligen som en smäll, jag trodde aldrig att Revisorsinspektionen skulle ställa in så nära inpå provdatumen. Det har blivit många sms och samtal med branschkollegor i samma sits under dagen. Alla är upprörda och besvikna, sa hon till Balans.

Elvira Stehn. Foto: Grant Thornton

Nu kan hon och många med henne pusta ut. Enligt pressmeddelande på tisdagen har Revisorsinspektionen, Examensrådet och FAR arbetat idogt för att kunna anordna provet enligt nu gällande restriktioner och rekommendationer.

Det har därför gått att hitta en lösning där provet hålls redan nu i januari, i nio städer och i olika lokaler, allt för att minska restiderna och antalet personer i lokalerna. Det kommer vara som mest åtta personer, inklusive tentavakter, i varje lokal och minst två meter mellan varje person, skriver RI på webben.

− Det här betyder oerhört mycket för alla dem som har lagt ner tid och energi på att förbereda sig och som nu har möjlighet att genomföra provet trots rådande omständigheter. Och det betyder också mycket för deras arbetsgivare och för näringslivet i stort. Sverige behöver fler auktoriserade revisorer som gör nytta för näringsliv och samhälle, säger FAR:s generalsekreterare och VD Karin Apelman.

Karin Apelman. Foto: Lieselotte van der Meijs

De som skulle skrivit provet i november kommer att kontaktas via e-post. Om smittläget förvärras och myndigheternas restriktioner förändras kan beslutet om revisorsprovet behöva omprövas.

När Balans når Elvira Stehn på Grant Thornton har hon vetat om nyheten i en halvtimme.

− Jag är jättejätteglad! Det är en väldigt modern lösning, kanske måste det se ut såhär framöver. Sedan är jag även glad över att en av orterna de har valt för provet är Luleå, det blir nära och bra för mig och mina kollegor på kontoret. Just att det blir en vecka in i januari är också positivt, det är lagom tid att hinna förbereda sig och färska upp kunskaperna, säger hon.

− Det är fint och starkt av RI att man har lyssnat på oss som annars hade drabbats så hårt av ett inställt prov. Jag kände direkt att motivationen kom tillbaka, jag har redan hunnit boka in en plugghelg, avslutar Elvira Stehn.

Läs mer: Information om revisorsprovet på RI:s webb

Läs mer: Balans bevakning av coronakrisen hittar du här

Tidningen Balans följer utvecklingen av coronaviruset och hur den påverkar dig i din yrkesroll, och på www.far.se samlas alla artiklar från Balans, tidningen Resultat och andra relevanta källor.

Taggar: auktorisation Corona examen Examensrådet FAR revisor Revisorsinspektionen revisorsprov

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • ”Välkommet besked om arvs- och gåvoskatt”

  24 september, 2021 Klarläggande besked för branschens rådgivare, menar Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

  WeAudit vinner Årets framtidsbyrå 2021

  23 september, 2021 Denna gång räckte nomineringen till seger. WeAudit blir Årets framtidsbyrå 2021.

  Henrik Persson vinner CH Witts pris

  23 september, 2021 Henrik Persson, Deloitte, får ta emot CH Witts pris 2021 för bästa artikel i Balans.

  Penningtvätt – flera lagskärpningar på gång

  22 september, 2021 Revisorer behöver bli mycket bättre på att rapportera misstänkt penningtvätt.

  Nyexade ekonomer populära på arbetsmarknaden

  21 september, 2021 Ekonomer som tagit examen får lätt jobb. Nära hälften får arbete innan avslutade studier.

  Höstbudgeten: ”Rådgivare bör följa utvecklingen”

  20 september, 2021 Dessa är fokusområden i höstbudgeten och så ska du som rådgivare tänka inför 2022.

   Upp