Sofia Hadjipetri Glantz

Revisorsexamen svår för små byråer

16 november, 2016

Revisorer på mindre byråer misslyckas oftare på revisorsexamen. Samtidigt höjs röster för att modernisera utbildningskraven för att bli auktoriserad revisor.

Revisorsnämnden och Examensrådet levererade flera överraskande uppgifter när de på tisdagen bjöd in branschen till ett möte om utbildningskraven och utformningen av revisorsexamen.

Något som fick branschföreträdare att reagera var det låga antalet tentander från just mindre byråer som godkänns vid provtillfällena i maj och i november varje år. Även om det är fler än de som godkändes då provet bestod av två delar istället för en – en förändring som trädde i kraft 2013 – är det fortsatta uppseendeväckande siffror.

Prov genomförda hösten 2013 – hösten 2015 ledde till totalt 60 procent godkända resultat. Av tentanderna från Big 4 (EY, Deloitte, PwC och KPMG) klarade sig 72 procent, från Big 7 (Big 4 + Grant Thornton, Mazars och BDO)  69 procent och från övriga byråer klarade sig 38 procent.

Revisorsexamen - statistik från åren 2013 - 2016. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Statistik: Revisorsexamen.  Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

– Vi är nöjda med graden av godkänt som ligger på 60 procent, säger Lena Möllerström Nording, ordförande i Grant Thornton och ordförande i Examensrådet.

Branschorganisationen FAR:s generalsekreterare Dan Brännström tycker däremot att godkännandegraden för medarbetare utanför de sju största byråerna är anmärkningsvärt låg.

Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare.

Dan Brännström, FAR:s generalsekreterare. Foto: Lieselotte van der Meijs

Varför reagerar du så starkt på det?

– Det är chockerande uppgifter. Vi måste finna nya sätt att ge revisorerna på mindre byråer stöttning. Hur man förbereder sig inför revisorsexamen är naturligtvis avgörande, säger Dan Brännström.

Den byrå med anställda som på senare tid lyckats bäst med att klara revisorsexamen är Deloitte. Sedan byrån startade förberedelseutbildningen CPA Excellence har den förbättrat sin resultatstatistik väsentligt.

Under mötet framhöll Lena Möllerström Nording även att revisorn om fem år inte kommer att likna dagens revisor.

Lena Möllerström nordin. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Lena Möllerström Nording. Foto: Sofia Hadjipetri Glantz

Kanske är det därför Revisorsnämnden nu visar en öppen attityd till att förändra utbildningskraven för auktoriserade revisorer. Det var länge sedan de teoretiska kraven var föremål för en större översyn och med tanke på dagens branschtempo är det många som ser fram emot en uppfräschning – både vad gäller uttryck och innehåll.

– Moderniserade utbildningskrav breddar branschens rekryteringsbas. Därför är öppenheten från Revisorsnämndens sida väldigt positiv. Det är också utmärkt om revisorerna har lite olika utbildningsbakgrund och inte är stöpta i samma form, säger Dan Brännström.

Balans kontaktar FAR:s föreningsjurist Sara Orback för att höra hennes intryck av mötet.

Sara Orback, FAR:s föreninsgjurist. Foto: Lieselotte van der Meijs

– Det känns som om det finns en samsyn kring att examen bör hålla en hög nivå samtidigt som utbildningskraven behöver bli mer flexibla. Branschen – och det inkluderar även FAR – måste bli bättre på att stötta dem som förbereder sig för revisorsexamen, säger Sara Orback.

Läs mer: 58 peocent klarade revisorsexamen

Läs mer: Vägen till examen – en resa varje revisor måste göra

Taggar: auktoriserad revisor Revisorsnämnden

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
 • Steg för steg – rekrytera rätt till egna byrån

  14 juni, 2021 Jonny Boström har presenterat sin satsning. Nyckeln till framgångsrik byrå? Hitta rätt medarbetare och kunder.

  Sena skattedeklarationer beläggs med förseningsavgift

  11 juni, 2021 Lämnas skattedeklarationen in efter 15 juni kommer Skatteverket att ta ut förseningsavgift.

  ”Revisorer och rådgivare bör hålla koll på globala bolagsskatten”

  11 juni, 2021 G7-länderna har kommit överens om strukturen för en global bolagsskatt.

  Ny ordförande med skatt på agendan

  10 juni, 2021 Här är de hetaste skattefrågorna. Balans intervjuar Peter Lindstrand, ny ordförande i FAR:s Strategigrupp Skatt.

  Vill du bli kvalitetskontrollant?

  9 juni, 2021 Nu söker FAR:s kvalitetsnämnd för revisionsverksamhet kvalitetskontrollanter - framför allt i Stockholmsområdet.

  Avhandling: ”Inflytande kan ske på många olika sätt”

  8 juni, 2021 Elina Malmström: Idén att forska på revision ur mindre byråers perspektiv mötte ointresse och motstånd.

   Upp