Foto: Privat

Revisorn som bytte Stockholm mot New York

Faktaruta

Maria Zadik

Byrå: Revisor på KPMG i Stockholm sedan 2011. Jobbar på KPMG på Manhattan, New York, perioden september 2016 – mars 2018 (var utlånad till kontoret i Houston, Texas, under åtta veckor i mars-april 2017) via utbytesprogrammet Global Mobility.

Titel: Senior Associate, Audit.

Ålder: 35.

Familj: Sambon David Innes, Manager, KPMG Sydney, som också är i New York via samma program.

23 juni, 2017

Maria Zadik ville utmana sig själv och prova på att arbeta med revision utomlands. Tack vare ett utbytesprogram via KPMG får hon nu möjligheten att testa byrålivet i New York.

På KPMG i skyskrapornas Manhattan, New York, finns 120 medarbetare från hela världen som är på plats via utbytesprogrammet Global Mobility. En av dem är revisorn Maria Zadik, skånskan som lämnade Helsingborg för KPMG i Stockholm år 2011. Sedan hösten 2016 befinner hon sig på motsvarande byråfilial i New York.

– New York har alltid lockat mig. Staden som aldrig sover. Staden där allt är möjligt. Skillnaden mellan de olika kontoren är tempot, både på och utanför kontoret. Det är ett rasande tempo i New York. Det är lugnare i Houston och Stockholm, berättar Maria Zadik.

Under åtta veckor i våras var hon utlånad till kontoret i Houston. Nu är hon tillbaka i New York och upplever en lugnare säsong än de hektiska månaderna i början på året. Med andra ord ett perfekt tillfälle att gå en veckas kurs i audit training vilket hon är i färd med att göra i Orlando, Florida.

Maria Zadik i Central Park – en av favoritplatserna i staden som aldrig sover. Foto: Privat

Vad har du mött för utmaningar hittills under din tid i New York?

– Det har varit en utmaning att anpassa sig till nya redovisnings- och revisionsstandarder (US GAAS & US GAAP) samt dokumentationskrav i enlighet med PCAOB och SEC. Det har dock varit mycket lärorikt och en bra erfarenhet att ta med tillbaka till Stockholm.

Har du blivit positivt överraskad av något på plats?

– Jag blev positivt överraskad att det finns ett så pass stort teamengagemang och stark teamgemenskap här. Jag var orolig att det skulle vara ett tuffare klimat i NYC jämfört med Stockholm men det har varit en positiv upplevelse så här långt. Jag har fått många nya vänner och kollegor.

Maria Zadik råder alla i revisions- och redovisningsbranschen som får tillfälle att prova en period på byrå utomlands att inte tveka en sekund.

– Det är en fantastisk möjlighet i vårt yrke! Ta chansen om du får den! Mitt bästa tips är att börja söka i tid. Det kan ta lång tid med visum och intervjuer.

Och slutligen: Hur firar du midsommar – den svenskaste av högtider – när du är på andra sidan Atlanten?

– Vi åker faktiskt hem till Skåne över helgen. Midsommar är min favorithögtid och jag ser fram emot ett traditionsenligt firande tillsammans med hela min familj.

Taggar: KPMG revision

Text: Sofia Hadjipetri Glantz

sofia.hadjipetri.glantz@far.se
Annons
Far Online
Annons

”Det går faktiskt att påverka systemet”

27 maj, 2020 Helene Agélii, NRF: Internationell standardsättning är en tungrodd process. Men den går att påverka.

ISA är en global produkt medan IFRS är en europeisk

27 maj, 2020 Det finns både likheter och skillnader i hur redovisningsstandarder respektive revisionsstandarder kommer till.

Bokföringsnämnden – ingen vanlig myndighet

27 maj, 2020 Hur styrs Bokföringsnämnden? Balans intervjuar Bokföringsnämndens kanslichef Stefan Pärlhem.

Vem styr över reglerna?

26 maj, 2020 En resa genom maskineriet som tröskar fram lagarna och reglerna för revisions- och rådgivningsbranschen.

WeAudit – framtidens revisionsbyrå tar för sig

20 maj, 2020 Med kärnvärden som modiga, i framkant och innovativa strävar WeAudit efter att revolutionera branschen.

Hallå där… Petra Örjegren – ny ledamot i insynsrådet för SWEDAC

18 maj, 2020 Auktoriserade redovisningskonsulten Petra Örjegren ny ledamot i insynsrådet för Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll. 

 Upp